Зала „Архиви“ в София представя изложба, посветена на Васил Гендов

-

Снимка: ДА Архиви

Институтът за изследване на изкуствата – БАН и Държавна агенция „Архиви“ канят всички, интересуващи се от историята на българското кино и култура, на изложбата „Васил Гендов. Живот между театъра и киното“. Събитието е по случай 130 години от рождението на пионера на българското кино.

Експозицията е съставена от 30 табла в размер 70 х 100, посветени на различни теми от биографията и творческия път на Васил Гендов, и няколко десетки ценни експонати и документи, които досега не са напускали музейните и архивни хранилища. За първи път се представят пред широката публика редица неизвестни факти за пионера на българското кино, а така също и непоказвани досега фотографии, документи от личния му архив, предаден в Националния исторически музей, както и документи съхранявани във фондовете на ДА „Архиви“.

Изложбата си поставя за цел не само да отдаде почит на един от основателите на българското филмово изкуство, но и да приближи съвременната публика до реалните размери на неговата значимост и неоценим принос в българската култура от първата половина на ХХ век. Сред показаните за първи път в изложбата документи са неизвестни досега ръкописи с оригиналните пиеси и драматизации на Васил Гендов, които той пише за своята пътуваща театрална трупа. Ще бъде експониран и опазеният и съхранен в Централния държавен архив най-стар български филмов плакат, изработен за филма на В. Гендов „Бай Ганьо“ (1922) – открит при подготовката на изложбата.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Столична община, Столична програма Култура, Направление „София – творчески град на киното (под егидата на ЮНЕСКО)” и с любезното съдействие на Българска национална филмотека, Национален исторически музей, Народен театър „Иван Вазов“, ФилмсканПро в партньорство със Съюза на артистите в България, Националния политехнически музей, кината „Дом на киното“, „Влайкова“, „Евросинема“, “G8 Cinema”.

Изложбата „Васил Гендов. Живот между театъра и киното“ ще се открие на 7 декември 2021 г., вторник, от 17.00 ч. в Изложбена зала „Архиви“ на ДА „Архиви“ на ул. „Московска“ № 5. Ще може да се разгледа до 13 януари 2022г.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 169 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 1072 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 27 Гласове)
Общо гласували: 1268 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Националната библиотека показва изложбата "Богатство от цветове и......

Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" ще ръководи международен проект, в който са включени още пет националн...

Прочети още keyboard_arrow_right