Завършиха проучванията на крепостта Кокалянски Урвич край София

-

Снимка: НИМ

Цитаделата е единственото достъпно средновековно укрепление на територията на София

Завършиха редовните археологически проучвания на Кокалянски Урвич, съобщават от Националния исторически музей. Проектът беше финансиран от програма "Култура" на Столична Община, като целта бе да се разкрият останките от единственото достъпно средновековно укрепление на територията на София. Научни ръководители на проекта са Виолина Кирякова и Филип Петрунов.

Общата вътрешна площ на цитаделата е около 1100 кв.м, а дължината на каменните разсипи в линейни метри е около 152м. Освен тях, археолозите са документирали и фрагмент от крепостна стена с външен и вътрешен сантрач на бял хоросан. Материалите, които се откриват, са разнообразни - от ІV-VІ, ХІІІ-ХІV, ХV-ХVІІ век, а археолозите се надяват през следващите сезони да разкрият по - голяма част от фортификацията и нейните елементи.

Урвич е една от сравнително добре запазените български средновековни твърдини и едни по-мащабни биха разкрили множество сгради във вътрешността, смятат експертите. Така например в най-високата част на хълма се очаква характерния за епохата вътрешен замък, предназначен за гарнизона и за последна защита при евентуална обсада.

Тазгодишните проучвания и системна работа на Урвич, като паметник с национално значение и запазена архитектура, доведоха до създаването на сайт с информация за проучванията, резултатите и литературата на тема Кокалянски Урвич.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Монтират нова арт инсталация в Градската градина в София...

Започва поставянето на инсталацията на Красимир Терзиев „Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, кое...

Прочети още keyboard_arrow_right