Завършват последните студенти на Стефан Данаилов

Завършват последните студенти на Стефан Данаилов

Снимка: НАТФИЗ

Завършват поредните абсолвенти от НАТФИЗ. Те обаче са един по-особен  випуск млади хора. Защото ще създават изкуство след кризата- не само здравната, но и тази в душите и сърцата ни. 
Едни от абсолвентите наричат себе си MASTERCLASS. Всъщност те бяха и последния избор на проф. Стефан Данаилов. 
 
Преди 4 години 10-те жени и 12-те мъже се пребориха с други 300 кандидати за мястото си в НАТФИЗ. На 20 декември 2018 се изправят пред първия си решителен изпит в театъра и първата си публика в образите на Уилям Шекспир, Кристофър Марлоу и Джон Уебстър. Спектакълът е „Кръв и Власт“ на д-р Росица Обрешкова. Два месеца по-късно, на 8 февруари 2019, представят за първи път в България пиесата на Филип Ридли. „Зверското синьо“ в превод и постановка на д-р Сава Драгунчев им отваря вратите на професионалните сцени. 
 
В рамките на по-малко от година актьорите от класа влизат в „Братя Карамазови“, „Три високи жени“, „Лисичета“, „Когато гръм удари“ и „Цветът на дълбоките води“ на Народния театър, в „Ромео и Жулиета“ и „Еквус“ на Младежки театър, „Снежната кралица“ на Сатиричния театър и в „Госпожа Министершата“, „Скачай“ и „Палачи“ на Театър „София“. 
 
Докато вземат изпитите си и се явяват на фестивали, в които отстояват престижа на НАТФИЗ, студентите се включват в снимките на „11 А“, „Маймуна“, „Откраднат живот“, „Съни бийч“ и „Ягодова луна“. Междувременно д-р Сава Драгунчев работи усилено по превода на пиесата за дипломния им спектакъл. Текстът е признат за съвременна преводна драматургия и публикуван от гилдията на българските театроведи. Народният театър, Съюзът на артистите в България и Международният театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ подпомагат реализирането му в НАТФИЗ. Репетициите вървят трескаво и като в транс. Студентите ваят ролите, които никога няма да забравят. 
 
Три дни преди премиерата на „Лодкарят“ от Джез Бътъруърт класът осиротява. На 29 ноември 2019 година Голямата сцена на НАТФИЗ се изпълва от учениците, колегите и приятелите на проф. Стефан Данаилов, дошли да се докоснат до духът му с последния дипломен спектакъл на последния му клас. „Лодкарят“ се готви да се впусне в Националното турне на НАТФИЗ в страната, но животът има други намерения…
 
Спектакълът е селектиран и поканен за участие в „Сцена на кръстопът“. Ако през септември има фестивал, има и шанс „Лодкарят“ да оживее поне още веднъж.Ако ли не, ще наблюдаваме развитието на последните дарове на Мастера за българското кино и театър.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (22%, 30 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 36 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 17 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 40 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 15 Гласове)
Общо гласували: 138 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

НАТФИЗ даде сцена на ученици, които изпълниха стихове от утвърден......

Каквото и да си говорим за поезията, едно е сигурно: тя определено е на мода, и то в най-добрия смисъл. Вдъхновяващо е д...

Прочети още keyboard_arrow_right