„Житие и страдания грешнаго” ще се играе в зала „Алма Алтер” в София

„Житие и страдания грешнаго” ще се играе в зала „Алма Алтер” в София

Снимка: Столица.bg

Спектакъл в Театрална зала „Алма Алтер“

На празника на Софийския университет – 25 ноември от 19.30 ч. в Театрална зала „Алма Алтер“ ще се състои постановката „Житие и страдания грешнаго”, съобщиха от университета.

В мислите и творческите полета на режисьора Николай Георгиев попада ценен литературен и исторически документ - най-ранната автобиография, писана на български език - “Живот и страдания грешнаго Софрония”, разказваща историята на българския духовник и будител Софроний Врачански, който не само преписва нашата история, а влага в нея сърце, душа и вяра. Сърце, душа и вяра влага и Николай Георгиев в инсценизацията на текста, като поверява ролята на физически незрящия, но духовно извисен актьор - Андриян Асенов.

А ето какво споделя с нас, режисьорът, Николай Георгиев: Хората, за разлика от всички други животински видове имат една особена индивидуална отлика, различна от родовата особеност. Човекът има човечност. Ако я има - цял е, ако я няма - нарушено е равновесието между неговата физичност и духовност. Тя е заложена в неговото същество, но ако той - човекът не е успял да я развие и осъзнае, остава куц, без един крак. Без нея той е неспособен да страда за другите, защото само който е познал себе си, може да страда за другите.

За Софроний да служи на българския народ е част от кръвообращението му. За България, българина и българите е готов на всичко. Личният интерес на индивида не съществува. Съществува само родовият. Живеещ в страдание, той е щастлив. Срещите му с българите от неговата епархия са нескончаеми празници. Българите го приемат с любов и обич. Неговото слово ги възпламенява, повдига тяхното самочувствие и родолюбие. Моята гордост е, че работя за неговия светъл образ, заявява и режисьорът Николай Георгиев. Участват: Андриян Асенов, Мариела Димитрова, Мария Гначез. Проектът се осъществява с финансовото съдействие на Национален фонд „Култура“, Едногодишна програма.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Изложба живопис с картини от Антарктида откриват в Софийския унив......

Фотографската изложба "История на българското антарктическо присъствие" и изложба живопис с картини от Антарктида на Ган...

Прочети още keyboard_arrow_right