3,30 часа заседава комисията по транспорт на СОС

3,30 часа заседава комисията по транспорт на СОС

Снимка: Столица.bg

Съветниците заклиха на решението за изграждането на паркинги в София

Рекордно онлайн заседание проведе днес Постоянната комисия по транспорт и туризъм на Столичния общински съвет. В дневния ред общинските съветници имаха 4 точки и още 6 допълнителни. Заседанията на тази комисия винаги са продължителни, но днес поставиха рекорд - 3,30 часа.

Дълга и подробна бе дискусията по първите две точки за изграждането на пракинги в София. Съветници си разменяха реплики и аргументи. Първата бе докладът на независимият общински съветник Борис Бонев за откриване на процедура за идейни проекти на монтажни паркинги. Става въпрос за около 10 терена в районите Люлин, Младост, Овча купел и Зона Б-18 във Възраждане.

Целта е да се събере информация и да се направи анализ за ефективността на тези паркинги. "Дейностите по събирането на офертите и идейните проекти могат да се извършат от Столична община и  общинското "София проект" и реализацията не е свързан с допълнитени разходи за Московска 33. В основата на идейните проекти ще са примерните оферти на производителите. С идеен проект СОС даде разрешение на "Пазари Изток" да построи паркинг за 9 млн. лв. Публични оферти в интернет показват, че за около 1,6 млн. лв. могат да се направят паркинги за над 300 места", каза Борис Бонев.

Той уточни, че предложението му е за фаза за предварителна подготовка и Столична община да има информация и данни, за да съкрати сроковете и да подпомогне реализацията.

Становище не бе гласувано и точката отложена. Същото се случи и с доклада на Силвия Христова, Николай Стойнев, д-р Георги Георгиев, Ивайло Петков, Карлос Контрера за приемане на "Програма за изграждане на паркинги с частни инвестиции". 

В дневния ред бе и точка за нощния градски транспорт. Общинските съветници решиха, че ще до края на август ще се приемат предложения от граждани, организации и експерти и едва след това ще се направи анализ и ще се реши кога да се пусне, както и ще се определят наново маршрути, линии и разписание.

На днешното заседание бе прието изменение по точката за "Зелени улици". От първоначално предложените за затваряне през следващите уикенди до 22 септември т. г. отпада ул. Шишман. Тя няма да влезе в проекта в участъка от "Цар ОСвободител" до "Гурко". Там имало продължителен ремонт на Топлофикация и това допълнително ще затрудни живеещите по улицата.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (34%, 55 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (14%, 23 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (23%, 37 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (15%, 25 Гласове)
 • Нямам дете/деца (14%, 23 Гласове)
Общо гласували: 163 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

СОС отложи промените в "синята" и "зелена" зони в София...

Разглеждането на доклада  за разширяване на зоните за платено паркиране в София бе отложено на заседанието на днешн...

Прочети още keyboard_arrow_right