3.869 млрд. лв. са необходими за реализиране на Плана за устойчив градски транспорт

План за устойчива градска мобилност

Снимка: Столица.bg

За реализирането на Плана за устойчива градска мобилност на Столична община ще са необходими 3.869 млрд. лв., пише Монитор. Той обхваща периодът от 2019 до 2035 г. и за това време трябва да се изпълнят над 200 проекта и мерки. Стратегическият документ получи пълна политическа подкрепа в Столичния общински съвет и е включен в дневния ред на сесията утре.

Планът дава предимство на пешеходците и опазването на околната среда. Мерките са групирани в 6 направления - Обществен транспорт и интермодалност, Улична мрежа и платено паркиране, Пешеходна мрежа, Велосипедна мрежа, Интелигентни транспортни системи, Електрически превозни средства и градска логистика.

400 000 лв. е струвало изработването на План за устойчива градска мобилност от експерти. Анализите сочат, че столичани пътуват по 64 минути на ден. С личен автомобил придвижването е средно за 26 минути, а с градския транспорт е 29 минути. Основно градският транспорт се ползвал от студенти.

От всички видове транспорт в столица се залага най-много на метрото. За доизграждането на третата линия и разширяването на първите две ще са необходими още 1.6 млрд. лв. Планува се да се инвестират около 1.646 млрд. лв. и в наземния транспорт. Както е известно превозните средства вече са екологични и обновени на 90%. Целта е в следващите години максимално да се намали използването на лични автомобили за придвижване в столицата и да се даде приоритет на градския транспорт.

Ще бъдат предприети и мерки по отношение на платеното паркиране. Така в самия център на София може да се увеличи цената на синята зона, а позволеното време за паркиране да бъде само час. Като цяло се обмисля вдигането на цената в зоните при заетост на местата над 85%.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Има кандидат за възстановяването на минералната баня в Горна баня...

Само една фирма досега е подала документи в конкурса за избор на изпълнител на ремонта на минералната баня в столичния к...

Прочети още keyboard_arrow_right