3 години СОС не решава за продажба на общински жилища в София

3 години СОС не решава за продажба на общински жилища в София

Снимка: Столица.bg

Към момента има над 900 заявления, все още не е приета и новата наредба, с която се спира продажбата

В десетки сигнали, в последните 6 месеца, граждани се оплакват, че от 3 години чакат Столичния общински съвет да одобри заявленията им за закупуване на общинските жилища, които ползват по наем. Вероято са и повече от 3 години откакто са одобрени последните общински жилища за закупуване.

Вчера проблемът бе потвърден и от въпроса на независимия общински съветник Борис Бонев по време на онлайн заседанието на Комисията по архитектура и градоустройство към СОС. Той също попита кога ще се разглеждат заявленията на столичани.

На този въпрос трябва да ви отговори зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов, прехвърли топката новия председател на комисията, който замени на поста досегашната Силвия Христова, напуснала СОС.

Край на купуване на общински жилища в София, наемите стават нормиран и пазарен

Проверка на Столица.bg установи, че проблемът е сериозен и наистина от 3 години местният парламент не е разглеждал доклади за закупуване на общински жилища.
Към момента в Столична община има над 900 заявления на чакащи за решение. Кандидатите са разделени по групи и отговорят на всички условия за закупуване.

Оказва се, че проблемът е в общинските съветници на политическите групи в СОС, които не можели да се разберат да се продават или не общински жилища.

Към момента все още е действаща Наредба, която позволя закупуването. Преди месеци в комисии бе обсъдена новата Наредба, според която Столична община спира с продажбата на общински жилища и такива ще могат само да се наемат. С поправките се въвеждат и категории на наемателите и наемите ще са два вида - нормиран, за социално слаби, и пазарен. При представянето на новата Наредба в комисии през февруари т. г. стана ясно, че промените няма да засегнат настоящите наематели.

Днес е първата за политическия сезон сесия на СОС, но в дневния ред от 64 точки няма нито един доклад за общинските жилища.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

comment 11
09.09.2021 10:57
Supermag
фермерски продукти онлайн https://www.supermag.bg/Podbrano_ot_Bulgaria
Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Калоян Паргов: Очаквах Борисов да поиска оставката и на Фандъкова...

Очевидно, че ГЕРБ, изправени пред невъзможността да се възпроизведат отново в национална власт, ще заложат на това да се...

Прочети още keyboard_arrow_right