70 кучета от "Екоравновесие" са осиновени само за месец

 • Веселин Асенов и Лорита Радева

  Снимка: Столица.bg

Само за един месец тази година 70 кучета са намерили своя нов дом, след като са били осиновени. Това съобщи Веселин Асенов директор на ОП „Екоравновесие“ на пресконференция, на която бе представен отчетът на общинското предприятие. От началото на годината са заловени 311 улични животни. От тях 179 са прегледани, кастрирани и върнати на улицата.

За последния месец общо 10 кучета са били дадени от своите стопани в приюти, поради невъзможност да се грижат за тях. При акция през февруари са били обработени общо 36 дворни кучета. От дружеството отчитат ръст на кастрирането на домашни любимци през 2018-та година. През клиниката на дружеството във Връбница, за последните 2 години, са преминали общо 800 животни. Изразходваните средства към момента от "Екоравновесие" са 169 365 лв., за храна, лекарства, външни услуги, заплати и консумативи.

В края на месеца ще бъде подписано и споразумение за отдаване на приюта за домашни любимци в Слатина на  фондация "Четири лапи". 

Тази пролет от общинското предприятие ще стартират няколко инициативи, свързани с осиновяването на четириноги от приюти. Също така ще продължи и кампанията за регистриране и кастрация на дворните кучете в крайните квартали на София. Директорът на "Екоравновесие" Веселин Асенов призова всички граждани да отглеждат домашните си любимци отговорно. Той каза,че е изключително важно да се говори и за безконтролното развъждане на домашни любимци.

На пресконференцията бе и общинският съветник Лорита Радева, която е председател на комисията по екология. Тя сподели за тревожна тенденция относно изхвърлянето на кучета от бял бус в София. Последният сигнал е за изоставени 7 домашни любимци в кв. Бъкстон. Все още обаче този бус остава неизвестен, тъй като гражданите не съобщават регистрационен номер. За последния месец са получени няколко сигнала за изхвърлени кучето отново от бял бус.

При един от случаите едно от кучета е било с чип, сложен в Монтана. От Столична община и от „Екоравновесие“ молят всички граждани когато видят бял бус да разтоварва кучета веднага да сигнализират на телефон 112 и да съобщят регистрационния му номер. Лорита Радева сподели и за изоставени малки кученца в центъра на София на ул. "Граф Игнатиев". Подобни случай има в целия град, като това е изключително тревожно.

От общината призовават стопаните да бъдат максимално отговорни, тъй като това са животни, а не плюшени играчки. Столична община работи заедно с полицията по изясняване на случаите с изхвърляне на животни от бусове. Нарушителите ще бъдат глобявани от 100 до 250 лв. за първо път, а при повторно изоставяне от 250 до 500 лв.

Често се случва от общинското дружество да прибират в приюта домашни любимци. Те им ги връщат обратно след като си платят глобата. Само за седмица са наложени 6 глоби на недобросъвестни стопани. От „Екоравновесие“ и Столична община търсят сериозно решение и за бездомните котки. Но към момента все още се работи по намаляване на тяхната популация.

За съжаление освен със бездомните кучета и котки в София има сериозен проблем и със свободно движещите се коне.
Специално за тях са проведени поредица от срещи, за да се направят промени в закона. Именно за това все още не може  да се реши и проблемът с каруците в София. За Столица.bg Веселин Асенов сподели за изключително добрата работа с доброволците от приютите и за много кампании с участието на Бандата на 1500-те.

С инициативите са събрани допълнителни средства за пострадали животни. Бандата организира разходки на кучетата в приюта в Богров, както и тяхната социализация. Към момента в Екоравновесие се справят с наличния бюджет, които стига и за лечение на пострадали животни, уточни директорът Веселин Асенов пред Столица.bg. От ОП „Екоравновесие“ призоваха всички граждани да подават сигнали за изоставяне на домашни любимци нат телефон 02 931 4164.

Редактор: Дилян Янакиев

Времето в София

Въздухът в София

Този месец Ви питаме

Трябва ли да бъдат повишени заплатите на служителите в столичния градски транспорт?
 • Да. Заслужават по-високи заплати. (59%, 65 Гласове)
 • Не. И сега получават по-високи заплати от здравните работници и учителите. (26%, 29 Гласове)
 • Не. Преди избори винаги искат увеличение (3%, 3 Гласове)
 • Да. Имат много извънреден труд (13%, 14 Гласове)
Общо гласували: 111 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

comment 0
visibility 25
главен директор на VIVACOM

VIVACOM обедини маркетинг и продажби, Димитрис Лиупис поема ръководството

Мобилният оператор VIVACOM обединява всички звена за маркетинг и продажби в обща Търговска дирекция. Управлението й ще се поеме от Димитрис Лиупис поема. В 2 години той ръководи изключително успешно звената „Маркетингови комуникации“, „Дигитален и търговски маркетинг“, „Продукти и услуги“, „Клиентско изживяване“ и „Обслужване на клиенти“ в компанията. На новата си позиция Димитрис Лиупис ще се фокусира за утвърждаването на позицията на VIVACOM като предпочитан доставчик на телекомуникационни услуги както от крайните клиенти, така и от представителите на бизнеса и правителствения сектор. Той вярва в успеха на поетата от компанията стратегия. Според нея мобилният оператор предлага повече съдържание и добавена стойност към продуктите и услугите.  От 18 март Лиупис е Главен търговски директор и отговаря за управлението на Маркетингови комуникации, както и за  Корпоративни продажби; Продажби магазинна мрежа; Продажби на едро; Дилъри; Продажби на радио и ТВ услуги; Планиране, отчитане и анализи. Главният директор има над 25-годишен опит в сферата на телекомуникациите, придобит в мултинационални компании в цял свят, сред които TELESTET (Telecom Italia Mobile Group), Q-TELECOM (INFOQUEST Group); GLOBUL (Deutsche Telecom Group), NEXTEL Mexico, MTEL (Telecom Austria Group). В тях отбелязва редица постижения като директор на ключови функции като Продукти и услуги и Маркетинг. Той е с магистърска степен по компютърни науки от University of Cardiff, Великобритания и е бакалавър по компютърни науки и математика от University of Reading, Великобритания.   Прочети още...

comment 0
visibility 26
Деца от 23 детска градина в район Изгрев
comment 0
visibility 75
Протест на такситата

Протестът на такситата частично блокира центъра на столицата

Частично бе блокирано Цариградско шосе и центъра на София заради недоволството на таксиметровите шофьори. Те излязоха на протест срещу руската компания "Максим", известна у нас като „руския Uber”. Огромната кола от жълти автомобили мина през ЦАриградско и продължи по "Цар ОСвободител" през "Александър Невски". По целия маршрут на протестиращите имаше полицейски автомобили. Представителите на таксиметровите превози искат държавата да се намеси и да се вземат мерки да прекратяването на дейността на платформата „Максим“. Руската фирма развива дейност у нас от 2 години. Повече от година наши шофьори и автомобили извършват услугата "споделено пътуване" без да имат разрешение от Столична община и АВтомобилна администрация. Така те нямат право да возят пътници срещу заплащане. Автомобилите са частни и нямат отличителни знаци, нито апарати за таксуване. Институции като НАП, Автомобилна администрация и Министерство на транспорта не са предприели необходимите мерки за прекратяване на дейността на "Максим". Единствено КЗК прави анализ на дейността на руската компания. Прочети още...

comment 0
visibility 290
Евроазиатски рис

Искате ли да нахраните слон, рис или мечка в зоопарка през уикенда

Демонстративно хранене на животните се организира в Столичната зоологическа градина. В събота деца, родители и всички посетители ще имат възможност да нахранят любимото си животни, съобщиха от зоопарка. Посетителите ще получат пълна и подробна информация за животните на тема "Сетивата на животните - очи и уши". Заедно със служители на зоопарка ще могат да се доближат до любимите си видове. В 11.30 ч. ще се хранят слоновете, в 12.30 щрауси, в 13 ч. камили и козирог, 13.30 ч. рисове, 14 ч. мечки, а в 15 ч. големи котки. Интересното занимание ще продължи и в неделя. От 14.30 ч. ще се хранят питони и варани. От зоопарка предупреждават да не се ходи с домашни любимци в парка, да не се крещи и да не се подхвърля храна на животните. Децата до 3 години влизат безплатно, а билетът от 3 до 18 години е 2 лв. Над 18 г. е 4, а за пенсионери левче. Прочети още...

Реклама

Виж също

close

Започва пролетното почистване в София...

Стартира традиционната кампания за пролетно почистване на Столична община. Инициативата ще започне на 20 март 2019 г. и ...

Прочети още keyboard_arrow_right