Активисти предлагат да се удължи трасето на трамвая в "Орландовци"

Активисти предлагат да има удължаване трасето на трамвая в "Орландовци"

Снимка: "Спаси София"

За удължаване на трамвая в "Орландовци" настояват активистите от "Спаси София". Според тях именно "Орландовци" е един от най-лошо обслужваните квартали на София, въпреки близостта му до центъра. “В момента хората са принудени да използват крайградски автобуси с огромни интервали на движение и да се прекачват, за да стигнат до центъра и съседни квартали. Това е неудобство, което принуждава хората да избират колите и с това да допринасят за задръстванията и замърсяването на въздуха.” - казва Андрей Зографски от транспортния екип на "Спаси София". 
 
Удължаването на трамвайното трасе е планирано още преди 90 години, но за изграждането му не е предприето абсолютно нищо. Щастлив съм, че се преборихме това да се промени и вече е предприета първата крачка - възложено е транспортно-комуникационно проучване, което да покаже къде точно е най-разумно да мине бъдещият трамвай” - коментира независимият общински съветник Борис Бонев. 
 
Според "Спаси София", с удължаването на трамвайното трасе ще се осигури директна връзка до центъра и метрото, без прекачване на друг вид транспорт. Заедно с трамвая да бъдат изцяло ремонтирани и основните улици в "Орландовци" - "Мара Бунева" и "Железопътна", които са в лошо състояние. Заедно с това трябва да се изгради интермодален терминал с буферен паркинг при жп гара Биримирци, където в бъдеще трябва да има спирка на градската железница, с което ще се получи отлична връзка и за редица северни квартали като "Бенковски", "Кубратово", "Световрачене", "Негован" - предлага Бонев.  
 
От "Спаси София" казват, че проучването обхваща два варианта за трасе - с две еднопосочни трасета по улиците Железопътна и Мара Бунева или двупосочно трасе само по ул. Железопътна. “Това е необходимата първа стъпка, след която ще се застъпя за изработването на проект. Моята цел е през следващите две години да бъде готов и технически проект, а до 2025 г. трамвайното трасе в Орландовци да бъде изградено, а основните улици - изцяло ремонтирани. Никой не може да ме убеди, че в бюджет от 2 млрд. лв. на година все не може да бъдат намерени пари за инвестиция в Орландовци, която категорично да подобри живота там. В средносрочен план трябва да започнем същата процедура и за удължаването на трамвая до кв. Бенковски, тъй като съм убеден, че живущите в северните квартали имат право на модерна, екологична и красива градска среда” - категоричен е Борис Бонев. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли предложения от Трифонов кабинет?
 • Да, Слави ще направи правителство. (27%, 192 Гласове)
 • Не, нямат достатъчно депутати. (36%, 255 Гласове)
 • Не се интересувам от политика. (2%, 15 Гласове)
 • Нови избори. (27%, 190 Гласове)
 • Незнам, време е за плаж. (7%, 49 Гласове)
Общо гласували: 701 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Спортът във фокуса на заседанието на Столичен общински съвет...

На заседанието си днес,  22 юли градският парламент разглежда редица предложения, които имат за цел стимулирането н...

Прочети още keyboard_arrow_right