Арх. Борислав Игнатов от Демократична България за Бюджет 2020: Няма структурни промени, базирани на желанията на гражданите

Арх. Борислав Игнатов от Демократична България

Снимка: Столица.bg

Много от районните ни кметове направиха обсъждания по места, защото не видяха отразени исканията си в проекта за бюджет, коментира зам.-председателят на СОС пред Столица.bg

Бюджет 2020 на Столична община влиза за приемане в Столичния общински съвет на сесията в четвъртък, 6 февруари 2020 г. След обществени обсъждания проектът бе увеличен с 20 млн. лв. В СОС се очаква поредната разгорещена дискусия относно разпределението на парите в Столична община.
Столица.bg потърси мнението за Бюджет 2020 от представители на всички политически сили в СОС - Георги Георгиев - ГЕРБ, Иван Таков - БСП, арх. Борислав Игнатов - Демократична България, Карлос Контрера - Патриоти за София и независимият Борис Бонев.
Пред Столица.bg коментира арх. Борислав Игнатов от Демократична България.

- Как бихте определили Бюджет 2020 на Столична община?

- Моето мнение е, че проектът за Бюджет 2020, както е предложен от Столична община за обсъждане, е просто индексирана версия на Бюджет 2019. В него няма никакви структурни промени или нови приоритети, базирани на мненията и желанията на гражданите. Той изглежда е изработен с разбирането, че всичко е идеално и само трябва още от същото. Реалностите обаче са съвсем други, както всички много добре виждаме - окаяни квартални улици и пространства, застрояване на зелени площи заради десетилетна липса на мащабна отчуждителна програма, недостиг на ясли и детски градини.

Това са само част от преповтарящите се проблеми, които са безспорно резултат от преповтарящата се бюджетна рамка. Като добавим неприятната изненада на следизборното вдигане на данъците по предложение на г-жа Фандъкова, бих определил проекта за Бюджет 2020 като разочароващ.

Разбира се, да се критикува не е достатъчно, за това ние от Демократична България внесохме и доклад с конкретни предложения, както в приходната, така и в разходната част на бюджета.

Предложихме на Столична община да планира реалистично там, където досега няма добри резултати: да намали заложените в момента приходи от дивиденти от 3.5 млн. лв. на 100 000 лв. Да планира амбициозно там, където има нереализиран потенциал - да извади на Фондовата борса 20% от капитала на “Софийски имоти” ЕАД.

Да отдели конкретен бюджет: за програмата за дигитализация; за компенсации на некласираните в общинските детски градини деца; за алеи, маркировка и транспортни линии към Природен парк “Витоша”; за още 3000 дървета за София; за ключови транспортни ремонти; за изкупуване на земи; за наука и идейни проекти; за по-достойни заплати в общинските театри.

Предстои да разберем, каква част от тях ще бъде подкрепена и включена в крайния документ в полза на софиянци. За мен много важна инициатива е осигуряването на ваучери за децата, които не са класирани в детските заведения. Това е временна мярка, разбира се, но тя ще бъде огромно облекчение за родителите и смятам, че ще е справедлива придобивка. Друг голям приоритет е дигитализацията и електронното обслужване на гражданите.

- Как оценявате инвестиционната програма за 2020-а година?

- Имам сериозни резерви към нея и особено към проекта за ремонт на пространствата около храма “Ал. Невски”. Забележките и предписанията към този проект, дело на авторите на ремонта на ул. “Граф Игнатиев”, са толкова много, че реално от него не остава нищо. В момента тече негова преработка за 108 000 лв., вместо да бъде обявен нов конкурс или просто да бъде извършен текущ ремонт на историческите настилки. Не разбирам това упорство на администрацията да се върви по грешен път. Ще следя тази тема отблизо, защото ми изглежда, че ще получим още “г(р)афове” и на това историческо място.

- Каква ще бъде отговорността на районните кметове по отношение средствата за кварталите?

- За съжаление виждам, че администрацията на г-жа Фандъкова се бои от истинска финансова децентрализация. За момента не виждам изгледи сегашният модел да се промени и районните кметове ще продължават да са в положение да нямат делегирани бюджети. Това прави тяхната работа изключително трудна и неефикасна, и ще остави кварталните проблеми нерешени за поредна година.

Доста от районните кметове от Демократична България направиха районни обсъждания на Бюджет 2020 за София, защото не видяха отразени исканията си в проекта за бюджет на Столична община. Първата покана дойде от кмета на район “Слатина” Георги Илиев още по време на общественото обсъждане на бюджета в сградата на Столична община, когато залата не успя да събере желаещите да присъстват граждани.

Тогава той получи уверенията на г-жа Едрева, че зам.-кметовете на Столична община ще се отзоват на поканата на г-н Илиев и ще представят Бюджет 2020 пред жителите на Слатина. Те обаче не спазиха обещанието си. Доколкото знам, представители на Столична община не са се появили и на останалите районни обществени обсъждания. Оставям изводите на Вас.

Очаквайте интервю с Карлос Контрера от "Патриоти за София"!

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 42 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 158 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Общинари настояват да се върне старата схема на движение по "Патр......

Не е подобрен градският транспорт с реорганизацията на движението по бул. "Патриарх Евтимий". Това заяви общинският съве...

Прочети още keyboard_arrow_right