Арх. ЗДравков ще прави конкурс за пространството около Паметника на Съветската армия

Арх. ЗДравков ще прави конкурс за пространството около Паметника на Съветс

Снимка: Столица.bg

"Възлагаме на главния архитект да започне процедура за конкурс по Подробния устройствен план, чрез която да осмисли по нов начин публичното пространство около Паметника на Съветската армия". Това съобщи пред БНР Антон Койчев от групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет.

"Тъй като паметникът е държавна собственост, с него се разпорежда областната управа. На нея се възлага да изпълни решението на Общинския съвет", обясни д-р Койчев.

В Комисията по образование и култура в Столичния общински съвет взе решение да поиска държавата да демонтира и премести Паметника на Съветската армия от общинската земя в Княжеската градина.

Предстои окончателно решението да бъде взето и на заседание на Столичния общински съвет утре. Темата се обсъжда и в Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика.
Трайчо Трайков с искане за деактуване на Паметника на Съветската армия от държавна в общинска собственост.

Диана Тонова: Правно неаргументиран е докладът за премахването на Паметника на Съветската армия

Няма как БСП да участва в обсъждането и гласуването на доклад, който няма правна стойност, посочи Калоян Паргов от групата на „БСП да България“ в Столичния общински съвет.

"Собствеността на Паметника на Съветската армия не е общинска, а държавна. Този въпрос трябва да се дискутира от МС и НС. Паметникът е международно защитен, защото е закрепен от двустранните отношения между Руската федерация и България. От историческа гледна точка се твърди, че това не е войнишки паметник, а той е включен в списъка като такъв. Това е посветен на Трета украинска армия, която е част от Червената армия. Свързан е изцяло с Втората световна война. Битката с паметниците няма да реши нито един проблем, нито ще спре войната в Украйна", каза Паргов.

Източник БНР

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Забраняват движението с елтротинетки в парковете в София...

Частична забрана се налага на придвижването с електрическа тротинетка и по-точно двуколесните няма да се карат в паркове...

Прочети още keyboard_arrow_right