Автобусите 63 и 66 ще се движат целогодишно до Витоша, две линии за северните райони на София

Подобряват транспортното обслужване до Витоша и северните райони на София

Снимка: Столица.bg

Повече и по-чест електрически транспорт заменя автобусна линия 306, спират нощните линии до края на годината

Доклад за оптимизиране на транспортната схема и подобряване на някои линии на градския транспорт в София ще се разглежда днес на сесията на Столичен общински съвет. Това се налага както заради пускането в експлоатация на първия участък от третия метродиаметър, така и заради проведено изследване на ЦГМ за пътникопотока.

Основната функция на обществения транспорт е да отговаря максимално на потребностите на гражданите. За да се постигне това са необходими промени в действащи маршрути и съставянето на нови, да се увеличат превозните средства и да се намали времето за пътуване.

В доклада са посочени основните промени, чиято цел е осигуряване на транспортна обезпеченост на жителите на „Манастирски ливади“, временният маршрут на тролейбус №7, който заради строежа на метрото минаваше през Петте кьошета до Люлин, става постоянен.

По настояване на живеещите, се разработи нов маршрут на тролейбусна линия № 8, която вече ще свързва „Манастирски ливади“ със Сточна гара.

За да не се нарушава транспортното обслужване до Окръжна болница, се създава нова тролейбусна линия - № 3, която в маршрута си от депо „Надежда“ до локалното платно на Цариградско шосе се препокрива с тролей № 5 .

Транспортното обслужване на квартал „Младост“ се увеличава с 1000 км на ден. Увеличават се колите на тролейбус № 5 в празничните дни, когато се намалява и интервалът на движение. Тази линия на 90% ще препокрие и маршрута на спряната от експлоатация в началото на март автобусна линия 306, с което ще се увеличат и екологичните ползи от градския транспорт.

Автобусна линия 90, която обслужва северните райони на София вече ще прави връзка с метростанция „Владимир Вазов“, с което жителите на „Бухово“ и „Кремиковци“ вече ще имат директна връзка с подземната железница.

Разделяне на две автобусни линии 21 и 22, които обслужват селата Подгумер и Войняговци с цел осигуряване на по-пълноценен градски транспорт за жителите на тези населени места. Автобусите, които частният оператор предоставя за тези линии са изцяло нови, нископодови, климатизирани и отговарящи на всички екологични стандарти.

Заради удължената епидемична обстановка, до края на годината се преустановява нощният градски транспорт, като през това време ще бъдат направени анализи, целящи по-рационалното предоставяне на услугата.

В резултат на доклада ще бъде подобрено и транспортното обслужване до планината Витоша.

От 1 октомври, автобус 66 ще работи целогодишно и ще извършва три курса по маршрут Зоопарка – х.Морени

От 1-и октомври, автобус 63 ще извършва целогодишно по три курса в делничен ден до местността „Златните мостове“

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (36%, 84 Гласове)
 • На време (16%, 37 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (18%, 42 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 60 Гласове)
 • Не мога да преценя (3%, 8 Гласове)
Общо гласували: 231 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Дончо Барбалов обясни кои заведения в София затварят заради COVID......

Заместник- кметът на София Дончо Барбалов обясни, че на този етап не се мисли за вдигане на данъците в града, въпреки ду...

Прочети още keyboard_arrow_right