Автобусите 63 и 66 ще се движат целогодишно до Витоша, две линии за северните райони на София

Подобряват транспортното обслужване до Витоша и северните райони на София

Снимка: Столица.bg

Повече и по-чест електрически транспорт заменя автобусна линия 306, спират нощните линии до края на годината

Доклад за оптимизиране на транспортната схема и подобряване на някои линии на градския транспорт в София ще се разглежда днес на сесията на Столичен общински съвет. Това се налага както заради пускането в експлоатация на първия участък от третия метродиаметър, така и заради проведено изследване на ЦГМ за пътникопотока.

Основната функция на обществения транспорт е да отговаря максимално на потребностите на гражданите. За да се постигне това са необходими промени в действащи маршрути и съставянето на нови, да се увеличат превозните средства и да се намали времето за пътуване.

В доклада са посочени основните промени, чиято цел е осигуряване на транспортна обезпеченост на жителите на „Манастирски ливади“, временният маршрут на тролейбус №7, който заради строежа на метрото минаваше през Петте кьошета до Люлин, става постоянен.

По настояване на живеещите, се разработи нов маршрут на тролейбусна линия № 8, която вече ще свързва „Манастирски ливади“ със Сточна гара.

За да не се нарушава транспортното обслужване до Окръжна болница, се създава нова тролейбусна линия - № 3, която в маршрута си от депо „Надежда“ до локалното платно на Цариградско шосе се препокрива с тролей № 5 .

Транспортното обслужване на квартал „Младост“ се увеличава с 1000 км на ден. Увеличават се колите на тролейбус № 5 в празничните дни, когато се намалява и интервалът на движение. Тази линия на 90% ще препокрие и маршрута на спряната от експлоатация в началото на март автобусна линия 306, с което ще се увеличат и екологичните ползи от градския транспорт.

Автобусна линия 90, която обслужва северните райони на София вече ще прави връзка с метростанция „Владимир Вазов“, с което жителите на „Бухово“ и „Кремиковци“ вече ще имат директна връзка с подземната железница.

Разделяне на две автобусни линии 21 и 22, които обслужват селата Подгумер и Войняговци с цел осигуряване на по-пълноценен градски транспорт за жителите на тези населени места. Автобусите, които частният оператор предоставя за тези линии са изцяло нови, нископодови, климатизирани и отговарящи на всички екологични стандарти.

Заради удължената епидемична обстановка, до края на годината се преустановява нощният градски транспорт, като през това време ще бъдат направени анализи, целящи по-рационалното предоставяне на услугата.

В резултат на доклада ще бъде подобрено и транспортното обслужване до планината Витоша.

От 1 октомври, автобус 66 ще работи целогодишно и ще извършва три курса по маршрут Зоопарка – х.Морени

От 1-и октомври, автобус 63 ще извършва целогодишно по три курса в делничен ден до местността „Златните мостове“

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (40%, 166 Гласове)
 • На време (13%, 53 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (18%, 76 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 108 Гласове)
 • Не мога да преценя (4%, 15 Гласове)
Общо гласували: 418 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

СОС одобри тегленето на заем от 60 млн. евро от ЕИБ за 10 стратег......

Столична община ще изтегли до 60 млн. евро инвестиционен заем от Европейската инвестиционна банка за изграждане на вътре...

Прочети още keyboard_arrow_right