Бизнес планът на Топлофикация-София залага на 60% по-добър финансов резултат от 2020 г.

Бизнес планът на Топлофикация-София с 60% по-добър финансов резултат спрямо

Снимка: Столица.bg

След около 2 часа обсъждане в Столичния общински съвет съветниците приеха бизнес плана на Топлофикация-София с 30 гласа "за", 19 "въздържал се" и  7 "против". В него се предвижда продължаване на стратегическите цели за цялостно стабилизиране и оздравяване на компанията.

Фокусът е поставен както върху големите инвестиционни проекти, така и върху подобряването на бизнес процесите и клиентското обслужване. За трета поредна година дружеството ще намали загубите. „Топлофикация София“ предвижда да предоговори дългосрочните задължения и така да осигури възможност за инвестиции в модернизация на производството, което е ключът към дългосрочното стабилизиране на дружеството.

През 2021 г. ще стартират и проектите за технологичната модернизация и увеличаване на електропроизводството. Дружеството планира ръст на приходите съответно с 18% на електрическата енергия и с 9% на топлинната енергия основно в резултат на увеличено производство.

Общинското дружество е заложило в бизнес плана си да продължи тенденцията да продава 100% от произведената електроенергия през БНЕБ, като по този начин осигурява предвидимост на бъдещите вземания от търговията с електроенергия.

В Бизнес плана са посочени и основните проекти за периода 2020 - 2024 г. Те включват изграждането на инсталацията за оползотворяване на RDF, както и на когенерационни модули. Модулите ще осигурят производството на електрическа и топлинна енергия и ще подобрят техническото и икономическото състояние на дружеството. Ефектът от замяната на нискоефективни мощности със съвременни ко-генерации ще позволи произвеждане на почти три пъти по-големи количества електроенергия за период от 4 години и повишаване на приходите от продажбата ѝ с до 2 пъти и половина.

Ще продължи и диверсификацията на доставките на природен газ, като средно 40% от количествата ще се закупуват от газовата борса по свободно договорени цени, средно с 5% по-ниски от тази на обществения доставчик и при по-изгодни условия с отложено плащане.

Програмата за рехабилитация на топлопреносната мрежа за тази година предвижда нови 25 км., което е с 3 км. повече от 2020 г., приключване на модернизацията на ТГ 3 в ТЕЦ „София Изток” и преобразуването ѝ от кондензационна в противоналегателна турбина.

Сред основните приоритети е и надграждането на Мониторинг система за локализиране на пробиви по топлопреносната мрежа, което ще намали загубите по мрежата и ще подобри качеството на услугата.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (40%, 167 Гласове)
 • На време (13%, 53 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (19%, 78 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 108 Гласове)
 • Не мога да преценя (4%, 15 Гласове)
Общо гласували: 421 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

СОС одобри пускането на две ученически автобусни линии за училища......

Столична община разкрива две ученически автобусни линии в центъра на София. Те ще обслужват училищата в района като изво...

Прочети още keyboard_arrow_right