Борис Бонев: От ДБ търсят поводи да не се подкрепи наредбата, която е в интерес на гражданите

Борис Бонев: От ДБ търсят поводи да не се подкрепи наредбата, която е в инт

Снимка: Столица.bg

Всички в работната група бяхме единодуши, а защо от ДБ се обрънаха на 180 градуса, пита общинският съветник

Аабсолютно нормално и очаквано - както само Българска народна банка може да печата левове, но от всяка търговска банка можете да си изтеглите банкнотите, така трябва само Център за градска мобилност да бъде издател на билетите. Затова е много изненадваща позицията на Демократична България, че с доклада се “монополизира ЦГМ като издател”, изрази позицията си пред Столица.bg общинският съветник Борис Бонев.

Като един от вносителите на доклада за промяна на Наредбата за превоз на пътници, той изложи аргументите си и подчерта, че всичко което  е направено е за удобство и улеснение на гражданите.

"През всички месеци представителите на Демократична България в работната група, заедно с всички останали, застъпваха точно обратната теза. Сега, ден преди гласуването на доклада в общинския съвет, позицията се променя на 180 градуса. 

В четвъртък, на заседанието на Общинския съвет ще бъде гласувана мащабна промяна на Наредбата за превоз на пътници. Те беше изработвана в продължение на много месеци от работна група, в която участие взеха представители на всички политически сили. Освен множество подобрения за пътуващите - нови билети с неограничен брой прекачвания и евтини и удобни абонаменти карти, както предложихме от Спаси София, всички се обединихме около идеята само Център за градска мобилност, като общинско дружество, да бъде единствен издател на билетите.

Общински съветници питат: Кой е мажоритарният собственик на бизнеса с билети в ЦГМ

По отношение на така наречените разкрития за собственост на тикет консорциума - не виждам каква е новината тук. Докладът за Наредбата не касае собствеността на консорциума. За съжаление договорът е подписан още 2018 г., след проведена обществена поръчка през 2017 г. Тогава от Спаси София бяхме категорично против, въпреки че за разлика от Демократична България нямахме съветници в общинския съвет, които да се противопоставят институционално. 5 години по-късно, обаче, договорът отдавна е в сила и се изпълнява, а собствеността на фирмата е лесно проверима в търговския регистър. Повдигането на темата сега, без да е имало смяна на собствеността на консорциума през последните месеци или дори години, остава впечатлението, че се търси друг ефект и разчистване на корпоративни сметки.

Допълнително недоумение буди у мен фактът, че общинските съветници на Демократична България говорят за нуждата от одит, но подобно предложение към вносителите на доклада и комисиите на общинския съвет няма. Колегите ми имат достатъчно опит, за да знаят, какви са процедурите и да си дават сметка, че предложения направени в някоя зала за пресконференции няма как да се гласуват в комисиите на общинския съвет. Всъщност единственото предложение за одит, което е направено по правилата е направено именно от мен и единствен го защитавах на заседанията на комисиите, защото съветници от опозицията изцяло отсъстваха.

Жалко е, ако след толкова месеци изключително конструктивна работа от всички политически сили, сега се търсят поводи добрата тарифна политика да не се подкрепи, намесвайки в разговора теми, които нито са новини, нито пряко касаят тарифната политика и така чаканите от гражданите билети с безплатно прекачване и удобни и евтини карти са подложени на риск", коментира независимият общински съветник Борис Бонев.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 233 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (83%, 1275 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 36 Гласове)
Общо гласували: 1544 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Общински съветник предлага Топлофикация да се включи в Плана за в......

Най-доброто решение за спасяването на "Топлофикация - София" е дружеството да бъде включено в Плана за възстановяване и ...

Прочети още keyboard_arrow_right