Борис Бонев представи своето предложение за таксуване в градския транспорт в София

-

Снимка: "Спаси София"

Независимият общински съветник Борис Бонев и Спаси София представиха свое предложение за изцяло нова и модерна система за таксуване в градския транспорт на София. Предложение включва билети за градския транспорт в София, които да се за време от 40 и 90 минути и неограничен брой прекачвания. Това съобщи Бонев на брифинг в Столична община.

От гражданското движение "Спаси София" предлагат по-краткият билет да бъде с цената на сегашния хартиен билет от 1,60 лева. По думите на Бонев билетите от 40 минути ще са особено подходящи за живеещите в "Люлин", които работят в Бизнеспарка в "Младост", тъй като придвижването с метро до най-големия жилищен район на София отнема средно около 33 минути. Бонев предлага още ЦГМ да пусне карта за млади хора до 26 години на цената от 200 лева на година, което прави по 55 стотинки на ден, изчисли Борис Бонев.

“Проучихме опита на най-добрите европейски градове като Виена, Прага и Варшава и предлагаме работещо решение в полза на софиянци. Целта ни е да улесним използването на градския транспорт и да привлечем повече пътници.” - обяснява мотивите за предложението си общинския съветник Борис Бонев.

Градските активисти споделят, че европейските столици имат сериозна стимулираща политика насочена към младите, докато повечето учащи и студенти в София просто не ползват градския транспорт. “Право на карта ще има всеки млад човек, без необходимостта да доказва пред ЦГМ, че е учащ или студент, без сложни процедури. Такава практика вече функционира за всички граждани над 68 години и искаме да улесним и насърчим младите да се ориентират към годишни карти. Именно затова и предлагаме тази конкурентна цена.” - обясни транспортния експерт от Спаси София Кристиян Христов.

"Нужна е нова и правилна тарифна политика сега, за да направим градския транспорт по-атрактивен и използван, да намалим загубите в системата и да модернизираме града!” - категоричен е Борис Бонев.

Предложението ще бъде разгледано първо в комитета за наблюдение на новата електронна система за таксуване в обществения превоз в София.

Вчера на брифинг председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и заместник председателят на комисията по транспорт Зафир Зарков представиха предложенията за промяна в цените и условията за пътуване с обществения транспорт на територията на Столична община.
След двумесечна работа по анализа на данни, подадени от ЦГМ, проучване на тарифните политики в други европейски градове и опита от последните години в столичния обществен транспорт Комитета за изработване на новата тарифна политика предлага:
1. Запазване за определен период от време на Карта за еднократно пътуване на хартиен носител с цена 1,60 лв.

2. Въвеждане на нов превозен документ - Електронна карта за пътуване, позволяваща прекачвания, с валидации в рамките на 30 минути - цена 1,60 лв.

3. Въвеждане на нов превозен документ - Електронна карта за пътуване, позволяваща прекачвания, с валидации в рамките на 60 минути - цена 2,20 лв.

Картите за пътуване с прекачване дават възможност за осъществяване на пътуване с неограничен брой прекачвания в рамките на 30 или 60 минути.
При таксуване в 29-тата минута след първото таксуване, респективно в 59-тата минута, пътникът ще може да завърши пътуването си до желаната спирка по тази линия.

Според предложението, не се предвиждат промени в цените на преференциалните превозни документи. Въвеждат се и пакети, които да облекчават гражданите:

- Карта с талони за десет еднократни пътувания за един пътник за наземен транспорт
- Електронна карта, заредена за десет еднократни пътувания за един пътник, за трамваи и тролейбуси
- Електронна карта, заредена за десет еднократни пътувания за метро
- Електронна карта с 20 пътувания, позволяващи прекачване, с валидации в рамките на 30 минути, на стойност 30,00 лв. (всяко пътуване по 1,50 лв.)
- Електронна карта с 20 пътувания, позволяващи прекачване, с валидации в рамките на 60 минути, на стойност 40,00 лв. (всяко пътуване по 2,00 лв.)


4. Запазва се „Умна еднодневна карта“ (карта с агрегация на пътуванията в рамките от 00:00 до 23.59ч.) на цена 4,00 лв.

5. Трансформиране на еднодневна карта за всички линии в Електронна карта за 24 часа с цена 6,00 лв. (важи и за нощен транспорт)

6. Въвеждане на нов превозен документ - Електронна карта за 48 часа с цена 10,00 лв. (важи и за нощен транспорт).

7. Трансформиране на тридневната карта за всички линии в Електронна карта за 72 часа с цена 14,00 лв. (важи и за нощен транспорт)

 

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Да се ограничили използването на фойерверки в София?
 • - Твърдо ДА (42%, 478 Гласове)
 • - Твърдо НЕ (20%, 231 Гласове)
 • - Да, защото е проблем за децата с аутизъм, домашните любимци и замърсява въздуха (21%, 241 Гласове)
 • - Не, защото е красиво и тържествено (16%, 181 Гласове)
 • - Не мога да преценя (1%, 14 Гласове)
Общо гласували: 1145 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Георги Георгиев, председател на СОС: Ще въведем строг контрол и я......

Подобряване на политическия диалог, повече съвместна работа и повече общи каузи, които да ни свързват и обединяват. Така...

Прочети още keyboard_arrow_right