Дават допълнителна точка и на родители-ученици за място в детска градина в София

Дават допълнителна точка и на родители-ученици за място в детска градина в

Снимка: Столица.bg

Родители-ученици ще получават допълнителна точка при кандидатстване за място в детска градина в София. Това съобщи директорът на "Образование" в Солична община Мария Минчева пред журналисти.

В точка 7 на дневния ред на днешната сесия СОС трябва да приеме доклада на зам.-кмета Мирослав Боршош за промени в Наредбата  за прием на деца в общинските самостоятелни детски ясли, детски градини и в подготвителните групи в общинските училища на територията на Столична община. С новия документ ще се отмени Наредба приета през декември 2020 г.

Към момента допълнителна точка се дава на родители студенти, а от началото на учебната година 2023/2024 г. ще е и за родители-ученици.

"Промените са разглеждани от работна група с участието на работодателски организации, родителски организации, за да бъде внесена в СОС. По отношение на критериите предвиждаме, освен родителите, които са редовни студенти, точката (б. р. допълнителна) могат да получават и родителите-ученици. Другата промяна е свързана с увеличаване на точките по постоянен и настоящ адрес, както на родителите, така и на детето. Въвежда се и една сакнция, тъй като много въпроси има отправени, към дирекция "Образование", по отношение на родители, чиито деца са приети в детски градини, но дефакто не ходят и не посещават, т. нар. "пазене на място. В тази връзка в проекта на Наредба предвиждаме да има санкция за деца, които 30 последователни дни не са посещавали детската градина и не са уведомили директора за причините, поради които детето не посещава. Родителят трябва да е подал писмено заявление за това, че не посещава, за да може то да не ходи на детска градина. Също така, което по Закон е записано сме го заложили в проекта на Наредба, е свързано със задължителното предучилищно образование на децата на 4-годишня възраст,  от началото на учебната 2023/24 година влиза в сила. Както с 5 и 6- годишните, това предизвикателство, което преди няколко години беше свързано с 5-годишните, ние успяхме да обхванем всички тези деца както в училище, така и в подготвителните групи в детските градини, сега за 4-годишните такова място трябва да има в детските градини. Така че родители, чиито деца не са приети, подават заявление в дирекция "Образование" и ние ги насочваме към детски градини, където има такава възможност", обясни пред журналисти Мария Минчева.

Тя уточни, че родителите подават заявление, но ако няма места е възможно децата им да ходят на градина в друг район.

"Разбира се че удовлетворяваме желанието на родителите и в момента, тока което се случва с 5-годишните, даваме възможност на родителите, да посочат не само една детска градина, а да посочи поне 3 детски градини и към момента сме успявали да удовлетворим, в рамките на тези 3 детски градини, неговото желание", допълни директорът на "Образование" в Солична община.

Предстои гласуване на доклада на днешта сесия на СОС.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (22%, 93 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
 • Албена Белянова (64%, 265 Гласове)
Общо гласували: 414 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Общински съветник в СОС: Транспортната услуга на нашия град е в р......

Транспортът в София трябва да става все по-редовен, да се откриват нови линии с иновативни методи и да е по-удобен за гр...

Прочети още keyboard_arrow_right