„Демократична България“: Сега е моментът да се премести паметникът на Съветската армия

„Демократична България“: Сега е моментът да се премести паметникът на Съвет

Снимка: Столица.bg

Общинските съветници от „Демократична България“ в София предлагат паметникът на Съветската армия да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство, като се използват вече направените заявки за мащабни дарения за процедурата.

Преди дни стана ясно, че областната управа на София има намерение да похарчи 390 хиляди лева за ремонта на паметника. Тя е задвижила процедура за получаването на средствата от държавния бюджет. Кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков призова да се избягва преминаването край паметника, построен през 1954 г., тъй като е в недобро конструктивно състояние.

Съветниците от “Демократична България” се обявиха против подобен проект. Те смятат, че сега е моментът да за преместването на монумента със средствата, набрани от дарения. Групата на  настоява за това още от март 2020 г., когато внесе доклад в Столична община с искане преместване на паметника и за изработване на проект за устройване на парковото пространство в Княжевската градина.

Монументът „Паметник на Съветската армия“ е опасен за живота и здравето на посетителите на „Княжеската градина“, се казва в доклада. Собственикът, в лицето на областния управител (българската държава) не полага грижи за монумента, поради което последният създава опасност за множеството ползватели на градината. Редовно се случват инциденти с падане на облицовъчните плочи.

За посочения обект е водена дългогодишна кореспонденция между Столична община, район „Средец“, Областния управител и Министерството на културата относно компетенциите по управление и поддържане на монумента, като през годините на спорове между ведомствата за него не е полагана необходимата грижа.

Казусът датира още от 1992 г., когато с решение № 19 на СОС органът на местно самоуправление в София се е произнесъл за желанието си за демонтиране на паметника. От юридическа гледна точка не съществуват пречки за демонтажа и преместването на паметника, тъй като той няма статут на единична недвижима културна ценност по смисъла на чл. 59, ал. 4 и чл. 65 от Закона за културното наследство.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 141 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 935 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 19 Гласове)
Общо гласували: 1095 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Експерти обсъдиха бъдещето на пространството от Сточна гара до Га......

Сградата на Сточна гара отвори врати за всички ентусиасти в градското развитие за събитието “Станция София”,...

Прочети още keyboard_arrow_right