Демократична България в СОС: #hubavoe, но няма канализация

Демократична България в СОС: #hubavoe, но няма канализация

Снимка: Столица.bg

Сесията на СОС днес започна с политически изказвания. Първи декларация направи председателят на групата на Демократична България в Столичния общински съвет Методи Лалов. Последва и Калоян Паргов от БСП-София, както и Малина Едрева и Прошко Прошков от ГЕРБ-СДС.

Ето Декларацията на Демократична България:

В 21 век, след повече от 15 години управление на ГЕРБ в Столична община, близо 30% от гражданите на европейската столица София, нямат работеща и законна канализация. Канализация липсва в почти всички столични квартали извън околовръстния път, с изключение на Банкя. Все още не са влезли в 21 в. части на столицата като Овча Купел, Манастирски ливади – изток, Кръстова вада, Модерно предградие, Горубляне, Враждебна, Христо Ботев, Факултета, Бенковски, Малашевци...

В множество интервюта през годините г-жа Ирина Савина, дългогодишен заместник-кмет в направление "Инвестиции и строителство" обещава, че до 2020 г. София ще се прости със септичните ями. Реалността обаче е друга. Вместо работа, работа, работа, по въпроса с канализацията столичната управа има единствено провал, провал, провал.

ГЕРБ-СДС: Ирина Савина и екипът й направиха чудеса и София получава 1,4 млн. лв. за канализация

Затова от Демократична България настояваме столичният кмет г-жа Фандъкова да потърси персонална отговорност за провала от ресорния си заместник-кмет г-жа Савина, на чиито действия и бездействия дължим настоящото положение - срамно за столицата ни и нетърпимо за обитателите ѝ.

В последния момент - последната сесия, в последната година от програмния период Столична община решава да кандидатства за 90 от възможните 400 млн. лв. по Оперативна програма “Околна среда” 2014-2020 г. За сравнение: Бургас е сключил договор за 459 милиона. Варна - 138 милиона, Пловдив - 137 милиона, Сливен - 131 милиона, Русе - 131 милиона, Стара Загора - 121 милиона, Перник - 100 милиона…

И след като Столична община е решила да проиграе възможността да получи пълните средства за столичната канализация, ние настояваме и за още нещо. Настояваме г-жа Фандъкова да поеме политическата отговорност и като заместник-председател на политическа партия ГЕРБ да убеди своя председател, че канализацията е ключова за столицата на една европейска държава и средствата за нея трябва да бъдат включени от правителството в стълб “Зелена България” на Националния план за възстановяване и устойчивост на България. План, който, според Европейската комисия, следва да бъде пълен именно с подобна екологична инфраструктура.

БСП-София: Столична община не е готова с Бюджет 2021, което е прецедент

В крайна сметка жителите на София имат точно толкова права, колкото и земеделците в Тракийската низина, за които Националният план предвижда напоителна система за 800 милиона лева. За канализацията на София ще са необходими значително по-малко. Ще е необходимо, разбира се, и още нещо, крайно дефицитно в управлението на столицата - политическа воля.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (40%, 167 Гласове)
 • На време (13%, 53 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (19%, 78 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 108 Гласове)
 • Не мога да преценя (4%, 15 Гласове)
Общо гласували: 421 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

СОС одобри тегленето на заем от 60 млн. евро от ЕИБ за 10 стратег......

Столична община ще изтегли до 60 млн. евро инвестиционен заем от Европейската инвестиционна банка за изграждане на вътре...

Прочети още keyboard_arrow_right