Директори на столични училища служебно ще проверяват адреси на кандидат първолаците

Директори на столични училища служебно ще проверяват адреси на кандидат пър

Снимка: Столица.bg

Кандидатстването ще става електронно

Директорите на училищата служебно ще правят справките за настоящ и постоянен адрес на кандидат първолаците в София. Това пише директорът на РУ на МОН София Ваня Кастрева до училищните ръководители.

В писмото се посочва, че няма нужда родителите да ходят до районните общини. Това ще направят директорите, като се свържат с кметовете на съответния район и с него ще се разберат за процедурата, пише Монитор.

Справката да се прави по служебен път е наложителна заради извънредното положения, наложено на 13 март т. г. и противоепедимичните мерки за коронавирус. Същевременно с това стартира и кампанията за прием на документи за първи клас за учебната 2020/2021 г.

От 21 април т. г. започва подаването на документи от родителите в избраното от тях училище в София. Срокът е до 21 май т. г. Кандидатстването ще става онлайн, а на сайта на всяко училище ще бъдат публикувани заявленията и редът и начинът за приемането им онлайн. Възможностите са чрез електронна система на училището или на електронна поща.

Родителите трябва да попълнят заявлението и да го изпратят на имейл или друга електронна система на училището. То ще бъде вкарано във входящия дневник на училището, а родителят ще получи по имейл входящия номер на документа.

Служебната справка за адреса на кандидат първокласника е съгласно изискването за уседналост - постоянен или настоящ адрес и с това се доказва, че детето попада в района на избарното училище.

Децата, които живеят в района на посоченото училище през последните 3 години, както и тези чиито братя или сестри до 12-годишна възраст са възпитананици на същото школо се класират в първа група.

Във втората са тези, чийто адрес не е променян за последните между 1 и 3 години. Хлапетата, чийто адрес е сменян в рамките на по-малко от година, се нареждат в трета група. В четвърта остават децата, чийто постоянен или настоящ адрес е извън прилежащия район на училището, в което подават заявление.

На сайта на Столична община има списък на прилежащите райони в столичните общински училища.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (38%, 117 Гласове)
 • На време (16%, 48 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (17%, 52 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (25%, 77 Гласове)
 • Не мога да преценя (4%, 11 Гласове)
Общо гласували: 305 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Общински съветник мина гратис с електронна карта за градския тран......

Общинският съветник  и зам.-председател на СОС арх. Борислав Игнатов тества неуспешно ползването на електронна карт...

Прочети още keyboard_arrow_right