Директори на столични училища служебно ще проверяват адреси на кандидат първолаците

Директори на столични училища служебно ще проверяват адреси на кандидат пър

Снимка: Столица.bg

Кандидатстването ще става електронно

Директорите на училищата служебно ще правят справките за настоящ и постоянен адрес на кандидат първолаците в София. Това пише директорът на РУ на МОН София Ваня Кастрева до училищните ръководители.

В писмото се посочва, че няма нужда родителите да ходят до районните общини. Това ще направят директорите, като се свържат с кметовете на съответния район и с него ще се разберат за процедурата, пише Монитор.

Справката да се прави по служебен път е наложителна заради извънредното положения, наложено на 13 март т. г. и противоепедимичните мерки за коронавирус. Същевременно с това стартира и кампанията за прием на документи за първи клас за учебната 2020/2021 г.

От 21 април т. г. започва подаването на документи от родителите в избраното от тях училище в София. Срокът е до 21 май т. г. Кандидатстването ще става онлайн, а на сайта на всяко училище ще бъдат публикувани заявленията и редът и начинът за приемането им онлайн. Възможностите са чрез електронна система на училището или на електронна поща.

Родителите трябва да попълнят заявлението и да го изпратят на имейл или друга електронна система на училището. То ще бъде вкарано във входящия дневник на училището, а родителят ще получи по имейл входящия номер на документа.

Служебната справка за адреса на кандидат първокласника е съгласно изискването за уседналост - постоянен или настоящ адрес и с това се доказва, че детето попада в района на избарното училище.

Децата, които живеят в района на посоченото училище през последните 3 години, както и тези чиито братя или сестри до 12-годишна възраст са възпитананици на същото школо се класират в първа група.

Във втората са тези, чийто адрес не е променян за последните между 1 и 3 години. Хлапетата, чийто адрес е сменян в рамките на по-малко от година, се нареждат в трета група. В четвърта остават децата, чийто постоянен или настоящ адрес е извън прилежащия район на училището, в което подават заявление.

На сайта на Столична община има списък на прилежащите райони в столичните общински училища.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (39%, 27 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (19%, 13 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (24%, 17 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (17%, 12 Гласове)
 • Нямам дете/деца (1%, 1 Гласове)
Общо гласували: 70 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

218 общински ясли и градини в София отварят на 26 май...

218 общински детски градини и самостоятелни детски ясли в София отварят врати отново на 26 май. На сайта на...

Прочети още keyboard_arrow_right