До 10 м ще са сградите в нов жилищен квартал в Горубляне

Нов жилищен квартал в Горубляне

Снимка: Столица.bg

Нов жилищен квартал ще има в Горубляне и днес СОС прие доклад за изработване на задание за изработване ПУП на зоната. Районът е отреден за застрояване още през 2007 г., но днес се прие да се изработи Подробен усторйствен план на НПЗ "Изток" в Горубляне.

Жилищните сгради там ще са ниско строителство, кота корниз 10 м, което е 3 етажа. Предвижда се 25% от всеки отделен имот, който е за застрояване, да бъдат за социална инфраструктура, обясни главният архитект на София Здравко Здравко.

"Това не премахва терените, отредени за озеленяване", уточни той, тъй като кварталът е в близост с Източния парк. По отношение на зелената зона, главният архитект уточни, че още преди 2 години е направен анализ на цялата квадратура, за да се изясни собствеността и да се види с какъв ресусрс трябва да разполага Столична община за реализиране на плана.

В парка има частни имоти, които са отчуждени, но собствениците все още не са обещетени. Това е сериозен проблем, който съществува и в другите паркове и зелени клинове - Въртопо, Кръстова вада, Северен парк, Южен парк, както и по течението на река Драгалевска. А зелени клинове трябва да има, за да може по по тях да се движи течението и чист въздух да стига до центъра на столицата", коментира главният архитект.

Той отчита като голяма грешка връщането на имоти на собственици, преди години, в реалните им граници. Търсим финансов механизъм, за да може да се обещетят и платят частните имоти на собствениците, заяви арх. Здравков.

 

 

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Над 10 инцидента и катастрофи белязаха седмицата на АПП (СНИМКИ)...

Паднали дървета по столичните улици, аварии, опасни предмети на пътното платно и катастрофи са само част от инцидентите,...

Прочети още keyboard_arrow_right