Две тарифи за общинско жилище в София - за социално слаби и на търг

Две тарифи за общинско жилище в София - за социално слаби и на търг

Снимка: Столица.bg

Само един автомобил на наемателите и застраховка в полза на Столична община

След 2 години чакане най-после е готова новата наредба за общинските жилища в София. Новите правила за наемателите ще подобрят управлението на общински жилища, но няма да важат при заварено положение, съобщиха от Столичен общински съвет.

Проектът за нова Наредба за управление на общинските жилища на Столична община е подготвен работна група, създадена със заповед на кмета Йорданка Фандъкова, от общински съветници и експерти на администрацията. С този документ не се променят и отнемат права на сегашните наематели, уточниха от СОС. Проектът за наредба ще бъде публикуван за обществено обсъждане за срок от 60 дни.

Настаняването ще става по две тарифи, тъй като се създават два жилищни фонда -  „Настаняване под наем при условията на нормиран наем“ и „Настаняване под наем при условията на пазарен наем“.

Първият фонд, в който наемът е нормиран, е за лица и семейства, които са в риск от бедност и социално изключване. В тази група, например са младежите, които напускат специализираните институции, хората с трайна степен на увреждания над 71 %, самотни родители, преподаватели във висши училища или научни институции до 35 - годишна възраст с образователна степен „доктор“ и други. Жилището може да се ползва само за срок от 5 години и това е част от политиката за стимулиране на хората да излязат от икономическо-социална изолация. Това условие не важи за лицата с трайно намалена, над 71 %, работоспособност. 

Вторият - Фондът за настаняване в жилища на пазарен наем, е за домакинства, които могат да ги наемат чрез тръжна процедура по реда на Наредбата за условията и реда за провеждане на търгове и конкурси. Срокът за наемане на такова жилище е 7 години.

Чрез новата наредба се въвеждат механизми за подобряване управлението на общинските жилища. Настоящите наематели ще продължат да ги използват по реда, по който са настанени в тях, както и ще могат да използват всички регламентирани възможности за тяхното купуване. Няма промени и в наемната цена. Разпоредбите на документа след приемането му ще се отнасят само за бъдещите наематели на общински жилища.

Новите изисквания, разписани в проекта за наредба, забраняват използването на отпадъци за отопление, както и притежанието на повече от едно МПС на домакинство (разпоредбите са част от мерките, които Столичната община налага с цел опазване чистота на въздуха в града). Бъдещите наематели ще трябва и да застраховат жилището в полза на СО за целия срок на договора, както и да платят еднократен депозит. Те няма да могат да купуват домовете, в които са настанени.

 

Проектът за наредба въвежда нов диференциран подход към начина на определяне на цената на нормирания наем, според спецификата на домакинството. За тези, които са по пазарен наем, цената се формира по наредбата за търговете.

С новата наредба се определят резервни жилища за домакинства, пострадали при бедствия и аварии. Променен е и реда за увеличаване на общинския жилищен фонд, има повече отговорности по контрола на районните кметове, както и е подобрена методиката за получаване на точки при класиранията.

В работната група по създаването му са участвали съветници от всички политически групи, представени в СОС. Председател е Силвия Христова, която е и председател на Постоянната комисия по устройство на територията, архитектура и жилищна политика, а останалите членове са: Ботьо Ботев (ГЕРБ-СДС), Иван Таков (БСП), Владислав Панев(съпредседател на „Зелено движение“, част от групата на „Демократична България“ в СОС), Борислав Иванов („Патриоти за София“), Борис Бонев (Спаси София), зам.-кметът Дончо Барбалов и експерти от администрацията на Столичната община.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (40%, 165 Гласове)
 • На време (13%, 53 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (18%, 76 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 108 Гласове)
 • Не мога да преценя (4%, 15 Гласове)
Общо гласували: 417 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

СОС одобри тегленето на заем от 60 млн. евро от ЕИБ за 10 стратег......

Столична община ще изтегли до 60 млн. евро инвестиционен заем от Европейската инвестиционна банка за изграждане на вътре...

Прочети още keyboard_arrow_right