Еднократно билетче през тикет системата през февруари, засега само дневни карти за градския транспорт в София

Еднократно билетче през тикет системата през февруари, засега само дневни к

Снимка: Столица.bg

Директорът на ЦГМ Димитър Дилчев направи едночасова презентация на електронната система на извънредно заседание на Комисията по транспорт на СОС

Новата Интегрирана система  - тикет система, в градския транспорт в София работи и позволява да се купуват еднодневни карти по 4 лв. и десетдневни карти. Купуването на еднократно билетче от 1,60 лв. ще стане възможно едва в средата на февруари 2021 г. Това стана ясно от едночасовата презентация на директора на ЦГМ Димитър Дилчев за електорнизираната система за таксуване, продажба на превозни документи и управление на градския транспорт. 

Към момента са монтирани, теставни и работещи 3914 валидатора в превозните средства от наземния градски транспорт, монтирани са и над 300 камери, които  записват. Също на превозните средства били поставени 2600 комбинирани антени и 11 камери в пунктовете за продажба на ЦГМ.

"Очаква се системата да бъде сертифицирана от НАП и очакваме работата на системата в цялост да окаже влияние и да направи по ефективен и по-добър градския транспорт в софия. Системата позволява да бъде интегрирана платформа и да се добавят ред и други платежни услуги в столицата. Стойността на Интегрираната система се изплаща на 120 месечни равни вноски през следващите 10 години. Това е добро решение на договора и ангажира изпълнителят за срока на договора", каза Димитър Дилчев.

Той обясни, че данните, които събира тикет системата позволява реална оптимизация на графика и тарифната политика. Успоредно с това ЦГМ има достъп до държавни регистри, което ще намали административната тежест за купуване на персонализирана карта за пътуване и гражданите по-лесно ще зареждат личните си документи.

Видеонаблюдението работи в градския транспорти повече от месец и подава данни към институциите, допълни Дилчев

Обхаватът на проекта

Това е обществена поръчка от 27 юли 2017 година, а договорът е подписан на 11 декември 2018 г. Условията са да се изгради за срок от 120 месеца на стойност 73 млн. лв. без ДДС. За въвеждане на единна система за таксуване и видеонаблюдение се добавят още 5,75 млн. от брутни продажби от странични канали и не повече от 10 млн. лв. за тези 120 месеца. След достигане на сумата се спира плащането на изпълнителя на поръчката, обясни директорът на ЦГМ.

С електронната система софиянци ще имат модерна система за електронно таксуване, а тя ще бъде изплатена през октомври 2028 г. Досега са платени 15,280 млн. лв. За третата метролиния е направено допълнително споразумение и се плаща сега на 96 равни месечни вноски до ноември 2028 година. В цялата сума за тикет системата влиза и 8 години цялостна поддръжка на системата.

Изпълнени дейности към януари 2021

В 1108 превозни средства на наземния транспорт са монтирани, внедрени и тествани над 39 0000 валидатора, 1108 бордови компютъра и принтери за печат на билети.  Поставени са 1108 паникбутона, 4G модули със сим карти и всяка превозно средство е оборудвано с бордови компютър и съхранение на видеопотока. Обучени са 2100 водача за работа с новото оборудването на тикет системата.

С новата техника на системата се оборудват и автобуси на частните оператори в градския транспорт  -  общо 414 превозни средства, включително и електрически, 65 автобуса на МТК и други.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (40%, 166 Гласове)
 • На време (13%, 53 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (18%, 76 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 108 Гласове)
 • Не мога да преценя (4%, 15 Гласове)
Общо гласували: 418 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

СОС одобри тегленето на заем от 60 млн. евро от ЕИБ за 10 стратег......

Столична община ще изтегли до 60 млн. евро инвестиционен заем от Европейската инвестиционна банка за изграждане на вътре...

Прочети още keyboard_arrow_right