Експерти обсъдиха бъдещето на пространството от Сточна гара до Гара Подуяне

-

Снимка: НАГ

Сградата на Сточна гара отвори врати за всички ентусиасти в градското развитие за събитието “Станция София”, което събра над 150 експерти, съобщиха организаторите от направление "Архитектура и градоустройство" към Столична община.

Основната цел на проекта е да се предложи широко възприет план за възможното развитие на бившите индустриални пространства в района на Сточна гара и Гара Подуяне и тяхното интегриране в активния живот на града. Събитието, организирано от колектива за градско преобразуване ГРАДОСКОП, целеше да покаже как сградите на тези терени могат да се обживят отново, и да постави началото на широка дискусия за възможните им функции така, че те да служат максимално на цялостното, устойчиво развитие на града.

Проектът “Зеленият преход на гарите” бе иницииран от главния архитект на Столична община Здравко Здравков в диалог с Министерство на транспорта, Национална компания Железопътна инфраструктура (НКЖИ) и Български държавни железници (БДЖ). Процесът е координиран от мултидисциплинарния екип на ГРАДОСКОП с подкрепата на “Аргус 01”.

“Терените от Сточна гара до Гара Подуяне са големи и централно разположени и дават изключителна възможност да развием нови мултифункционални пространства, съобразени със стратегията за развитие на града”, сподели арх. Здравко Здравков по време на събитието. По думите му, това ще помогне в работата за преодоляването на сегрегацията между по-бедната и по-благоустроената част на града, които в София са разделени отчетливо от ЖП линиите и канала на Владайска река.

Събитието “Станция София” събра над 150 човека, сред които студенти и преподаватели от УАСГ, местни експерти от сферата на градското планиране и устойчивото развитие, представители на институциите и бизнеса и международни лектори в програма, която изпълни пространствата на гарата с нов живот. Начертани бяха възможни стратегии и сценарии за развитие на района, насочени към решаването на конкретни проблеми на града и в международно сътрудничество, тъй като проектът включваше международни академични работилници с участието на ETH Zürich, Politecnico di Milano и Universita degli studi di Napoli.

Резултатите от дискусиите спрямо анализа и академичните проекти ще бъдат обобщени в доклад, който ще бъде публикуван на сайтовете на Направление “Архитектура и градоустройство” и ГРАДОСКОП и ще включва следващи стъпки и предложения за развитие на проекта.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 169 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 1071 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 27 Гласове)
Общо гласували: 1267 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Свободен достъп до общинските спортни обекти в София за деца с ув......

Решение за свободен достъп на деца и младежи с интелектуални затруднения до общинските спортни обекти в София прие наско...

Прочети още keyboard_arrow_right