Финансова комисия на СОС не прие доклада за обединяване на общинските пазари

Финансова комисия на СОС не прие доклада за обединяване на общинските пазар

Снимка: Столица.bg

Общинските пазари в София няма да се обединят под обща шапка. Внесеният доклад от независимият общински съветник Борис Бонев не бе пирет днес на заседание на финансовата комисия на СОС.

"Целта на внесения доклад е Столична община да консолидира и окрупни общинските пазари. В момента общинските пазари, с решение на СОС, са трансформирани в 5 общински дружества. Това води до високи разходи, липса на обща маркетингова стратегия и развитие. Има липса на логика при управлението на пазарните площадки. "Пазари Юг" управляват 3 площадки, а "Пазари Север" доста повече", каза пред членовете на комисията Борис Бонев.

Той се аргументира, че настоящото управление на пазарите в столицата води до увеличение на риска при управлението и припомни, че "Пазари Запад", в доклад е посочено, че основният риск е ликвидацията на два от техните пазари. За да се компенсират спадът с 40% им е дадено да управляват паркинга при стадион "В. Левски", вместо това да прави ЦГМ.

Според Бонев общинските пазари в София трябва да са под обща шапка - едно дружество, както пазарите в Белград, Любляна, Скопие. Конкретните ползи от обединяването в обща структура били намаляване на разходите за трудови възнаграждения и по ефиктивно разходване на финансови средства, както и намаляване на администрацията и адаптиране към промените, намаляване на финансовите рискове и постигане на единна визия и критерии за работа на всички пазари в София, каза Бонев.

Независимият общински съветник предлага пазарите Юг, Север, Запад и Изток да се вземат от "Пазари Възраждане", защото е дружеството е с най-висока стойност на капитала. Дрежуството да се преименува в "Общински пазари" и до 2 седмици да внесе проект за устав.

В онлайн заседанието се включиха и директори на търговските дружества, стопанисващи общинските пазари. Драгомир Димитров от "Пазари Възъаждане" посочи, че на двата пазари - Женският и "Димитър Петков" общо работят 78 души, от тях 32 са чистачи, двама инспектори и др. "Женския пазар" е разположен на площ от 9 декара, а "Д. Петков" на близо 6 декара. Има 10 инкасатори и остават 10 души идминистрация.

"На двата пазара има 272 обекта и те изискват потенциал за поддържане. Това е чистота, сигурност и административно обслужване. Основен предмет е отдаване под наем. Според становище на Световната банка дейностите, които пряко влияят на пазара и дружеството не е препоръчително да се аутсорсват, защото застрашават резултатите. Проучване посочва, че аутсорстването излиза по-съкпо. "Димитър Петков" е с реконструция от 2015 и е образцов пазар", каза директорът на "Пазари Възраждане".

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (38%, 89 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (13%, 30 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (21%, 48 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (11%, 26 Гласове)
 • Нямам дете/деца (17%, 39 Гласове)
Общо гласували: 232 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Напомняне: Още седмица за плащане на втората вноска за такса смет...

Само седмица остава за плащането на вноска №2 за  такса смет. Това напомнят от дирекция "Общински приходи".  ...

Прочети още keyboard_arrow_right