Георги Георгиев от ГЕРБ за Бюджет 2020: Правим решителна стъпка към финансова децентрализация на районите

Георги Георгиев ГЕРБ

Снимка: Личен архив

Ако имат конкретни проекти, районните кметове ще получат много повече от заложените 10 млн. лв., за целта трябва работа, а не оплаквания, коментира председателят на финансовата комисия в СОС пред Столица.bg

Бюджет 2020 на Столична община влиза за приемане в Столичния общински съвет на сесията в четвъртък, 6 февруари 2020 г. След обществени обсъждания проектът бе увеличен с 20 млн. лв. В СОС се очаква поредната разгорещена дискусия относно разпределението на парите в Столична община.
Столица.bg потърси мнението за Бюджет 2020 на представители на всички политически сили в СОС - Георги Георгиев - ГЕРБ, Иван Таков - БСП, арх. Борислав Игнатов - Демократична България, Карлос Контрера - Патриоти за София и независимият Борис Бонев.
Пред Столица.bg коментира Георги Георгиев от ГЕРБ.

- Господин Георгиев, как бихте определили Бюджет 2020 на Столична община?

- Преди всичко като отговорен. Такъв, който е фокусиран върху основните проблеми на града и предлага решения за тях, като в същото време е съобразен с възможностите. Не бива да се забравя, че в бюджета има знак за равенство - когато планираме разходи, ние трябва да ги обвържем с очакваните приходи. Затова и отговорен ми се струва като най-удачно определение. Политическите ни опоненти много се упражняват по темата с общи фрази, но в бюджета на една община няма място за политически мантри - полезен е прагматичният подход, който и ние прилагаме в Бюджет 2020.

В него се акцентира на конкретни и ясни мерки за подобряване на чистотата на атмосферния въздух и за работа в кварталите. Предстои да подкрепим един бюджет, който е рецепта за решаване на някои от големите проблеми на общината, а не механичен сбор от отделни пера и сметки.

В бюджет 2020 са предвидени конкретни пера за инвестиции в кварталите. На първо място, това са 50 млн. лв. за ремонти на улици и тротоари, от които 10 мн. лв. ще бъдат предоставени директно на кметовете на райони. И тук трябва да обърна внимание на това, че правим решителна стъпка към финансова децентрализация, както кметът Фандъкова обеща в предизборната кампания. Критикуват ни, че парите не били достатъчно - това е вечният рефрен на опозицията.

Препоръчвам на колегите да се запознаят по-сериозно с бюджета, включително и да потърсят експертна помощ, за да видят, че, ако имат конкретни проекти, районните кметове ще получат много повече от заложените 10 млн. лева - но за целта трябва работа, а не оплаквания и празнословие. Всичко това е предвидено в бюджета, но изисква усилия, подготовка на проекти от районните кметове за обекти, а не просто щения за финансиране по принцип. Опитните районни кметове знаят, че именно те имат право да подават заявки за текущи ремонти до Столична община, тоест топката е в тяхното поле за тези обекти.

Инвестиция в кварталите са и всички средства, предназначени за транспортна инфраструктура – общо над 120 млн. лева за булеварди, улици, пробиви между транспортни връзки и други. Вторият голям акцент в бюджета е екологията – заложени са повече пари за миене на улиците с близо 60%. Предвидили сме и над 35 млн. лева за озеленяване и инвестиции в паркове и градини.

- Как оценявате инвестиционната програма за 2020-а година?

- Като амбициозна – общо над 110 млн. лв. са заложени за строителство и ремонти на училища и детски градини в кварталите. Това са преки инвестиции в бъдещето на града и подобряване на жизнената среда. Разбира се и за капиталовата програма чух, че основният ѝ недостатък бил, че намаляват европейските средства – това е заблуждаваща информация.

Просто големият инфраструктурен проект на 2019 г. – третият метро диаметър, беше реализиран в голяма степен през изминалата година и няма как да кандидатстваме за европейско финансиране за втори път за такива дейности – елементарно е, но без информация гражданите могат да бъдат заблудени колегите ни от опозицията.

Продължава работа по основните инвестиции в големите булеварди и важни обекти от транспортната инфраструктура, като с добра организация се надявам да бъдат усвоени заложените средства. Неслучайно кметът предложи и през декември 2019 г. приехме нова организационна структура на Столична община. Един от водещите мотиви беше окрупняването на дирекции и съсредоточаването им по приоритети в ресора на съответния заместник – кмет.

Често се пропуска и фактът, че срещу всеки лев от данъците на столичани успешно добавяме поне още един лева привлечени средства чрез работа по европейски програми - това не са подаяния, а трудно спечелени проекти. Така от общо 475 млн. лева за инвестиционна програма привлечените средства от европейските фондове са 261 млн. лева – тоест, повече от половината. Мисля, че това е атестат за качеството на работата на администрацията. Но това не означава, че няма какво да се желае, а е редно да сме обективни в преценката си – това е отличен резултат.

- Каква ще бъде отговорността на районните кметове по отношение средствата за кварталите?

- Както споменах, те ще трябва да докажат, че могат да управляват предоставените им пряко средства, които са 10 млн. лева, като проведат процедури по ЗОП, изберат изпълнители, следят за изпълнението на ремонтите и на терен осъществяват контрол – по делата им ще ги познаем. Наред с това, те имат право да подготвят проекти и да искат ремонти на обекти от кварталите. Общо 42 млн. лева са планирани за тях, наред с тези 10 млн., които ще са пряко предоставени за управление.

Време е да запретнем ръкави и да работим. Затова всяка критика за бюджета е добре дошла в оставащите два дни до приемането му от СОС, но ще е и полезна, ако дава по-добро решение на проблем, като е обоснована и с приходите с бюджета. Досега получихме предложения от типа „Дайте да дадем“, след което ние ще сме лошите, ако не ги подкрепим. Това е непочтено и аз апелирам към отговорно отношение, когато става дума за парите на столичани.

Очаквайте интервюто с Иван Таков от БСП!

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (38%, 30 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (18%, 14 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (26%, 20 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (17%, 13 Гласове)
 • Нямам дете/деца (1%, 1 Гласове)
Общо гласували: 78 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Комисия на СОС не прие доклада за местен референдум за завода на ......

Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране на СОС не прие доклада на група общински съветници...

Прочети още keyboard_arrow_right