Георги Георгиев пред Столица.bg: 4 години, 4 кризи, въпреки които София не спря да се развива

Георги Георгиев пред Столица.bg: 4 години, 4 кризи, въпреки които София не

Снимка: Столица.bg

Старах се да правя компромиси с егото си, за да привлека повече от колегите си в името на това да гласуваме заедно поредното хубаво нещо за града, признава председателят на СОС

Георги Георгиев стана председател на СОС в края на септември 2021 г., след като през 2019 година е избран за общински съветник и още при дебюта си в сградата на Московска 33 е избран за председател на най-важната - Комисията по бюджет и финанси. Той  е завършил Право в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и специализирал търговско право в Кингс колидж Лондон, доктор е по право и преподавател по Търговско право в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Пред какви трудности се изправя Георгиев, какво го удовлетворява и какво иска да промени, сподели в интервю пред Столица.bg.
 
- Господин Георгиев, Васил Терзиев може и да не е кандидат на ПП-ДБ, след като вие първи издадохте общата кандидатура на коалицията?
- Не знам, динамични са при тях нещата. За местните избори ще има много на брой кандидати, но съм убеден в това, което казах - че Терзиев е кандидатът на ДБ и ПП.
 
- Вие ще бъдете ли издигнат от ГЕРБ за кандидат за кмет на София?
- Мисля, че този въпрос не стои на дневен ред, такива разговори не са водени.
 
- Това означава ли, че г-н Борисов е сложил точка на вашата евентуална кандидатурата?
- Чухте г-н Борисов - твърде рано е да се говори за кандидата на ГЕРБ за местните избори в София. В крайна сметка всяка партия и нейният лидер вземат важнитерешения в момента, който преценят за правилен.
 
- Няма да ви питам на кого бихте заложили за кметския стол в София?
- Зависи от това кои са кандидатите, за кметските избори определящозначение имат личностите.
 
- А бихте ли направили прогнози кой ще са кандидатите, след като първи съобщихте за кандидата на ПП-ДБ Васил Терзиев?
- Аз вече споменах, че имаме няколко кандидати от колегите от опозицията, които вече загряват по тъч линията. Спрягат се имената на Трайчо Трайков, човек с опит, който се справя добре като районен кмет на „Средец“ и е разпознаваема политическа фигура от ДБ, за разлика от други. Видяхме засега изненадващото поведение на г-н Борис Бонев, което лично мен много ме озадачи, затова че той отстъпи и се отказа от това да бъде кандидат за кмет, за което работи от години.
 
- Това доколко е реално?
- От всичко, което чуваме дотук като изказвания е така. Искрен съм и наистина се учудих, защото Борис Бонев от години работи с много ясна и конкретна цел, натрупал е експертиза. С него имаме много различия и сме спорили неведнъж, но никога не съм отричал неговата отдаденост на искането му да е кмет. В момента очевидно нещо му е предложено, за да не бъде кандидат. Какво е то и дали си струва, явно само той си знае. Засега.
 
- Стигнахме до БСП?
- Бих заложил на госпожа Ваня Григорова, от имената които се спрягат и предстои да кристализират. Едва ли г-н Иван Таков ще поеме риска да бъде кандидат като водач на градската организация, тъй като при евентуален неуспех ще си създаде сам проблеми за лидерското място, което зае след години управление на силна фигура като Калоян Паргов. Мисля, че и Мая Манолова биха издигнали отново, макар че тя проявява интерес към софийските теми спорадично - средно веднъж на 4 месеца има по едно прессъобщение по софийски теми, по-скоро притопля стари гозби с такава пасивност.
 
- Да си дойдем на думата - ГЕРБ?
- ГЕРБ е партия с много кадри, хора с експертиза и то не само на местно ниво. Аз не знам, защо е тази фиксация върху лидерите на местно ниво. Ние имаме национални политици, хора с опит, включително и международен, всеки от които би могъл да изнесе подобна битка.
 
- До вас кои имена достигнаха за кандидати на ГЕРБ?
- Не мога да коментирам в повече детайли.
 
- Не е коректно, за другите партии знаете, а за ГЕРБ не?
- Другите партии сами говорят за тези неща заради битките на отделните лобита в тях, ние такива проблеми просто нямаме.
 
- А какъв ще е профилът на кандидата на ГЕРБ?
- Аз мисля, че профилът и визията на кандидата са ясни - човек с опит, с потенциал и енергия да работи за развитието на София.
 
- Профилът на кандидата какъв ще е?
- Г-н Борисов каза, че е рано за този разговор. В момента  има такава буря в държавата, която пречи да приемем дори бюджет. Всички 265 български общини нямаме още приети бюджети за 2023 г., а измина половината година. Депутатите не приемат държавен и ние не можем да приемем общински. Налага се сега с  различни решения и маньоври да обезпечим работата на града – строителство на булеварди, на детски градини, всички важни инвестиции, които хората от години очакват и по които работим. Имаме огромен проблем за решаване и той се нарича националната политика за съставяне на редовно правителство. Това трябва да бъде фокусът сега.
 
- Кои са те?
- Продължаваме промяната и Демократична България. Създадоха безпрецедентен хоас в държавата с управлението си и трябва спешно да оправят това, виждаме вече заявки и усилия в тази посока с водещата роля на ГЕРБ-СДС.
 
- Господин Георгиев, каква е вашата оценка на мандата на СОС, остават два месеца до края?
- Без съмнения беше тежък и труден мандат със серия  от кризи. От една криза влизахме в друга – една от друга по-лоши. Започнахме работа и ни връхлетя пандемия, която изправи света пред предизвикателства, каквито не сме виждали. Успяхме да преведем града без да колабират основните му системи - здравеопазване, публичен транспорт, общинската икономика, образование. След това започна войната в Украйна и имахме нова извънредна ситуация, включително с хилядите бежанци в София. Последва трета криза - енергийната, по време на която се увеличиха с 330% сметките за ел. енергия и природен газ за градския транспорт, натрупаха се 140 млн. лв. задължения в транспорта и стотици в „Топлофикация София“, която пое ударът вместо целия ценови шок да се прехвърли на софиянци. Четвъртият проблем бе политическата криза – реваншизмът на правителството на Кирил Петков и отказа им да подпомогнат градския транспорт на милионна София. След дълго упорство и неравна битка с държавата, в крайна сметка парламентът компенсира наполовина породените от енергийната криза задължения. Нека не забравяме, че въпреки ограниченията по време на Covid-19 пандемията ние не спряхме нито един автобус, не разредихме градския транспорт, не допуснахме да бъдат застрашени здравето на гражданите с икономии от градския транспорт. И платихме немалка цена за това, включително политическа, защото не се поддадохме на натиска на кабинета Петков да увеличим цените на билетите и да режем линии на градския транспорт. Тези съвети и днес аз намирам за неадекватни – въпреки политическата коректност, която вече започва да се налага. Тя ми е скъпа, но истината ми е по-скъпа – кабинетът Петков водеше война със София, защото я управляваме ние – нито един лев не дадоха за строителство на детски градини въпреки, нито лева за градския транспорт, докато в цяла Европа държавите си спасяваха обществените превозвачи, орязаха парите за третия лъч на метрото. Не знам с какви очи сега ще излязат пред софиянци да искат да ги управляват?
 
- Каква оценката давате на работата СОС?
- На Общинския съвет  по показатели  -  количествени и качествени, бих дал отлична оценка. Но не на себе си - само на СОС и то в сравнение - какво е било и какво е сега, като сравним обема на работа и новите градски политики, които въведохме дори само през последните близо 2 години.
 
- Кои са те?
- За мен са по отношение на подреждането на града са в няколко направления. Безспорно факт е вече дигиталната трансформация в градския транспорт. Над 12 млн. са пътуванията с банкови карти – това е огромно удобство за хората. Вече може да заредите онлайн картата си без да чакате пред гишета на ЦГМ, да плащате през мобилния си телефон, с банкови карти и с умни часовници.
Вторият голям успех, по който ни чака още работа, е ремонтът за тротоарите. Въпреки кризитеобезпечихме финансово най-мащабната програма за ремонт на тротоари в София. Инвестираме 14 пъти повече в обновяването на тротоари – близо 690 000 кв.м. Изискванията са изработени от главния архитект на София - как да изглеждат плочките, настилките в централната градска част - широк център и в кварталите, какво качество да имат материалите. В решението на СОС сме предвидили пари за контролиращи на място, за да няма „ремонт на ремонта“, тоест по още един човек да си назначат всички районни кметове за надзор на терен по време на всеки един ремонт. На кметовете на райони сме дали и безпрецедентни финансови ресурси  - 1/3 от 120 млн. лева е насочен пряко към тях и те еднолично го управляват. Постигнали сме ефект на финансова децентрализация - нещо, което според мен е изключително важно да се знае. Дано само районните кметове се справят с тротоарите по-добре отколкото със строителството на детски градини.
Третият приоритет беше изграждането на спортни комплекси, в които децата на София да могат да спортуват и договорихме 200 часа безплатен достъп за ученици в тях. Отделно, в края на периода тези зали и игрища стават изцяло общинска собственост. Всичко това срещу 0 лева преки инвестиции от бюджета.
Четвъртата ни задача беше повече места за паркиране в кварталите. Строим и най-големият етажен паркинг – за 320 места в район „Надежда“, предстои да започнем с изграждането на този на пазара „Ситняково“. Върви процедурата за търсене на инвеститор за третия паркинг – в Младост.
Петият ни основен приоритет беше подреждането на града – премахването на незаконни обекти като павилиони, будки и други уж временни търговски обекти, част от които са ми вече връстници. 

- Защо, след като в Надежда на Ломско шосе има подземни паркинги и всеки ден светят празни около 200 паркоместа, пак там се строи паркинг?
- То е въпрос на  преценка от гражданите в района и не знам защо и в каква степен точно не се ползва, но при всички положения има нужда от паркинги в  кварталите. Обещахме го и го изпълняваме. Първата фаза бяха буферните паркинги в метрото с над 3000 места. Втория етап, който изпълняваме през този мандат, вече са паркингите в кварталите. В София има 1 млн. коли и това е наистина голямо напрежение за инфраструктурата ни.

- През последните дни разхождали ли сте в центъра на София - ул. "Оборище", бул. "Левски", площад "Св. Александър Невски", ул. "Раковски", паметника Левски? Цялата тази зона е кошмар, защо?
- Всеки ден минавам и виждам, че се ремонтира ударно, подменят се компрометирани настилки.  А сега дали по най-добрия начин е организирано движението, като се затварят свързани участъци, сигурно има какво да се желае. Всеки един ремонт, дори и този на една стая вкъщи, предизвиква неудобство. Да напомня само, че СОС не планира, не прави ремонти и не реди павета. СОС одобрява инвестициите в ремонтите чрез бюджета,  задава стандартите, както  стана с тротоарите.
 
- Отказвам се да коментираме задръстването на "Цар Борис III" и "Горнобански път", както и затворения участък в Княжево между Покритата спирка и колелото на трамвая. Обаче възможно ли е 10 м релси на кръстовището на Горнобански път да се подменят 14 дни?
 - Обърнал съм се официално до зам.-кмета по строителството инж. Ангел Джоргов, като съм помолили да се организира в спешен порядък движението по „Цар Борис III“, от първия ден на започването на ремонта, с пътна полиция и за сметка на фирмата изпълнител, да има патрулка на място с регулировчици, за да помагат да се изтегля трафикът.
 
- Зам.-кметът Джоргов още ли не е избягал от Московска 33, както предшествениците му?
- Не, както виждате работи усилено по няколко много големи обекта едновременно.
 
- Какви са трудностите, с които се сблъскахте като председател на СОС и какви компромиси трябваше да направите?
- Работата с хора, 60 съветници от 4 партии, още 30 души администрация на съвета, много и все различни интереси, защитавани от знайни и незнайни активисти и уж борци за справедливост, сред които мнозина оставят обществения интерес на последно място и всъщност обслужват корпоративни или политически интереси. Това е отблъскващо за всеки нормален млад човек като мен. Уви, политиците не слушат достатъчно гражданите и затова бях на терен постоянно, срещах се с общности, реагирах на място при всеки проблем.
Старах се да правя компромиси с егото си, за да привлека повече от колегите си в името на това да гласуваме заедно поредното хубаво нещо за града. Подготвях доклади и канех съветници от всички политически групи да ги подпишат – защото вярвам в екипната работа. Често си повтарям станала любима фраза: „Сам бор гора не прави“. Преглъщах твърде често огорчението от личните нападки и балканското разбиране за правене на политика – все да омаскарят опонента, да го накарат да се обяснява, че няма сестра. Това е най-голямата трудност в тази работа - разочарованието, че недостатъчен брой хора, занимаващи се  с политика, имат за свой основен приоритет защита на интересите на гражданите. Твърде често това се забравя за сметка на суетата, търсенето на пет минути слава, на противоборството за някакви дребни политически дивиденти в състезанието кой е "по, по, най" и понякога на откровено инфантилно поведение.
 
- Когато станахте председател на СОС, очаквахте ли да се сблъскате челно с колегиално и гражданско недоволство?
- Не, но това е част от процеса на съзряване и помъдряване.
 
- Ако трябва отново да бъдете председател, ще приемете ли с вече натрупаните опит и огорчение?
- Ако трябва отново да взема онова решение от септември 2021 г., ще го направя без колебание. На това място в СОС, трябва да бъдат хора с качества, доказали се в професията си, но и с опит в управлението. Старая се да върша работата си така, че да не ме е срам от това кой съм и какво работя. Оказа се много по-тежко, отколкото си представях, но си струва, особено когато виждаш, че с труда си си полезен на хората.

- Кое ви удовлетворява от работата ви като председател на Софийския парламент?
- На първо място резултатите. Говорихме за някои от тях, а те са много повече. На второ място – екипната работа с колегите ми от групата на ГЕРБ-СДС, с експертите от общинския съвет и екипа на кмета – удовлетворява ме постигнатото съгласие с опонентите ни по важните решения, които предложихме за града.
 
- При дебюта си в СОС бяхте председател на Комисията по бюджет и финанси, а това реално е на ниво председател на СОС, нищо не става без пари и без "благословията" на тази Комисия?
- Председателят на бюджетна комисия се занимава с бюджета на града, а председателят на съвета с всичко - от "какво правите с регулациите на тротинетките" до всичко останало.
 
- Това имах предвид, че откъм проблеми отидохте на малко по-високо ниво?
- Който го е  страх от мечки не ходи в гората. Нужна е ежедневна работа от отговорни хора. Един мой приятел ми каза: Не бъди спринтьор, а маратонец! Тепърва ще има сериозни изпитания.
 
- Говорите за "отговорни хора", липсват ли в администрацията на Столична община?
- В администрацията на общината, има както отговорни хора, които работят много, така и такива, които в частния сектор никой няма да ги търпи. Първата категория са много повече и не бива да ги слагаме под общ знаменател с вторите. Гражданите трябва обаче да бъдат по критични към политиците. На изборите наесен да си спомнят какво не им е харесало в СОС и кой е стоял зад тази неправда. А с гласуването си, да им дадат оценка. Каквито хора изберем с бюлетината да ни управляват, такова ще им е и управлението и отношението към града.

- Общински съветници ли имате предвид под "отговорни хора"?
- Вижте ни дебатите в СОС, може ли да спорим с колегата Борис Бонев, трябват ли повече мерки за пътна безопасност. И той да подава сигнал в МВР, защо сме сложили гумените ограничители-полусфери преди пешеходните пътеки, където не можем да ги повдигнем заради трамвайни релси. Това за мен е безотговорно поведение. Той ни изказа на чичко полицай, че ние сложихме полусфери, каквито има на всяка една бензиностанция в страната. Борис Бонев не подаде сигнал срещу 10 вериги бензиностанции в София с такива ограничители, а срещу  Столична община. А ние гласувахме решение на СОС за въвеждането им експериментално след инцидента на бул. „Черни връх“ миналия юли. Ние ги поставихме на десетки места, включително и по сигнали от граждани за гонки и нарушения. Аз реагирам на сигнали на граждани, не си измислям проблемите в кабинета. Много е вредно хората на отговорни позиции, които си имат едни просторни кабинети като моя тук, да ходят само по дебелите килими и да забравят да са на улицата, да се  се виждат с гражданите. Основното ни преимущество е, че и, аз и кмета Фандъкова не се крием от хората, срещаме се с тях на терен. Ходил съм и на протести и на събрания на етажната собственост.
Не може в град, в който за 6 месеца имаме над 250 хванати с дрога шофьори, когато предлагаме да дарим 200 теста за наркотици на СДВР, съветници да ни обвиняват, че сме вършили работата на МВР. Говорим за живота на хората и сигурността им, какво по-важно има от това? Как ви звучи, че ни обвиняват, че в съвета сме били твърде активни? Твърде активен бил председателят на СОС! За мен това внушение е непочтено и е израз на страх на шепа кариеристи, че конкуренцията им е силна и няма да им се сбъднат розовите сънища за власт.
 
- Вероятно "обвинителят" ви имат предвид, че се намесвате в работата на общината, вместо само да контролирате изпълнението на решенията на СОС?
- Общинските съветници не са градски старейшини, които могат да стоят безучастно и да кимат отстрани недоволни и да сочат с пръст  Йорданка Фандъкова и нейния екип. Те трябва като нещо не им харесва, да работят. Така изработихме пакета с над 20  мерки за пътна безопасност. Тези 32 радарни табла, които виждате по булевардите на София, са резултат от активността на съветниците. Ние затова сме избрани – 61 души, които получаваме заплати, за да решаваме проблеми, а не да ги сочим с пръст. Заплатата е за свършена работа, а не за изговорени общи приказки срещу кмета или световните неправди.
 
- Не става ли въпрос за контрол над общинските дирекции за изпълнението на решенията на СОС?
- Нека да има контрол, но според мен контролът често се възприема като власт, борба за надмощие. Аз не искам власт и надмощие. Аз искам резултати от работещи структури, същото, каквото искат и всички софиянци, които си плащат данъците.
 
- Вие сте председател и имате власт?
- Ако погледнете правомощията на председателя на СОС, нямам кой знае какви еднолични правомощия освен да организирам работата на съвета и да определям дневния му ред.
 
- Промени ли се София и с какво?
- Да, София се промени и това го казвам като човек, който живее в този град. Промяна е, че имаме 52  км метро - цял един подземен град, който беше построен при управлението на кмета Фандъкова и ГЕРБ. Промяна са новите булеварди – бул. "Т. Каблешков" към мол "Парадайс", от там, изцяло нов бул. "Филип Кутев" към Зоопарка и „Симеоновско шосе“. Този вътрешен градски ринг реално свързва бул. "България" с бул. „Цариградско шосе“ – това всеки софиянец осъзнава колко мащабно като обем и ефект е. Хората искат и градът да не е надраскан целия с графити, затова приехме решение и възлагаме вече почистване и на частни сгради от общината.
 
- Как после ще се опазят чисти, задължава ли програмата да има камери, за да се открият нарушителите?
- Импрегнират се където може със специално покритие - да не се рисува отгоре му. Контролът е работа на МВР, а има достатъчно други престъпления, за които очевидно не достига ресурс. Не искам пак да влизам в тази битка и не мисля, че е имало друг председател на СОС, които така да се е разправял с вътрешното министерство, въпреки съветите, които получавам да не го правя, защото срещу ръжена не се скачало. За мен е важно, че като краен резултат от усилията ми, софиянци получиха обещание от министър Демерджиев броя на полицаите в София да бъде увеличен от юли.
 
- От МВР на извънредната сесия обещаха камери за скорост в София?
- През юли миналата година МВР ни казаха, че купуват 125 стационарни камери за скорост и обещаха част от тях да са в София. До момента обаче това не се е случило. Обещаното не е като даденото, както се казва. Затова ги извиках на изслушване в СОС, защото хората не ги интересува кое е работа на кмета и кое на МВР - искат резултати. И са прави. Ето ви нашите резултати – не ни е работа, но цял законопроект написахме и го внесохме - да дадем всички камери за трафик да бъдат използвани като средства за глобяване от МВР. А промяната, която хората искат да виждат е това, промяна към адекватни мерки и правила, към работеща държава, която пази децата им от убийците на пътя.
 
- Реалната оценка за вас и работата ви като председател на СОС ще дойде най-рано след 4 години - един мандат на други управляващи, за да може хората да сравнят и да ви дадат оценка?
- Аз не съм ученик бележкар, та да ме интересува оценката днес, аз съм  любознателен и цял живот съм бил такъв, вероятно затова и бях отличник от училище до университета. И понеже знам колко много не знам, се опитвам и всеки ден се срещам с граждани. Знаете ли, че има учителка по приложни изкуства от столично училище – 51 училище „Елисавета Багряна“, която с личната си кола отишла, натоварила в багажника остатъци от керамични плочки от голям магазин, след това заедно с учениците е павирала алеята към параклиса в двора на училището. Това са хората на София и те заслужават тук, на ул. Московска 33, да има управници, не обичам тази дума, но да има хора, избрани от тях, за които е важен интересът на града и да им пука за гражданите. И в кръга на шегата да ви призная, че двама шефове на дирекции на Столична община са ме помолили през уикенда да съм извън София, защото където мина и има нередности им звъня и изпращам снимки. Тук е паднал стълб, там се килнал уличен знак, отворила се е голяма дупка на пътното платно. Така че след 4 години никой няма да помни кой е бил председателя СОС, но големите камъни, които сме преместили, ще са все още на новото си място.
 
- Защо вие ги правите тези неща?
- Кметът Фандъкова е много добър учител в този начин на работа. Научих от нея много за личното отношение на хората и работата. Важно е гражданите да усещат след подадени от тях сигнали, че има кой да ги чуе. И го е грижа.
Всъщност трябва да се знае, че на някого в тази голяма сграда му пука за тях. И колкото повече сме тия „някои“, както кметът, така и 61 съветници, толкова по-добре за София.
 
- Господин Георгиев, реално ви остават два месеца до края на мандата, кои са спешните доклади, които трябва да бъдат одобрени от СОС?
- Тротинетките, въвеждаме правила и ще ги представим другата седмица. Направил съм следствен експеримент с помощта на приятел, за движението на тротинетките - на скоростта. След като КАТ с 15 патрулки в София не може да контролира движението по улиците, как 2000 тротинетки под наем ще бъдат контролирани ефективно от полицията - мисия невъзможна. Затова ще се намесим ние с няколко важни мерки и санкции.
 
- Пускането на тротитентките в София стана със съгласието на СОС, защо се налагат мерки и какви са те?
- Драстично ограничаване за скоростта за движение в паркове и пешеходни зони и задължителни  правила на Столична община, но отделно предлагам да разкажа за тях и то скоро.
 
-  Въпреки изказването на Бойко Борисов, ако ви предложат да сте кандидатът на ГЕРБ за кмет на София, бихте ли приели, отговорете с "да" и "не"?
- Вече Ви отговорих на този въпрос, зададен умело от Вас и то неколкократно. Не мога и не бива лично аз да повторя грешката на колегите от опозицията, които се събуждат и лягат вечер с тази мисъл. В сънищата на тези хора основно е кметският стол, като в Игра на тронове е положението. В моите сънища, слава Богу, няма дворцови интриги и борби, по-красиви и стойностни неща ме вълнуват.
 
- А ще простите ли на Борисов за това ненавременно изказване, че не сте вие кандадът на ГЕРБ? 
- Няма нищо за прощаване, виждаме се често, говорим си и работим отлично. Да не се радват прибързано нашите опоненти – отборът ни е единен и каквото има да си го казваме, го правим помежду си.
 
- От какво не сте доволен, г-н Георгиев?
- От Столичен инспекторат, от скоростта им на работа. Те трябва да са на терен и гражданите да виждат инспекторите, и да има ефект от това. Инспекторатът трябва да "вижда" проблемите, затова са назначени стотици хора там. Казах на ръководството, че очаквам много по-активна и качествена работа. Аз получавам десетки сигнали всеки ден и ги препращам към компетентните служби на общината, защото Общинският съвет не може да провери кофите за боклук, а това трябва да направи Инспекторатът. Хората не са длъжни да знаят коя служба за какво отговаря.
 
- Показахте жълт картон на ЦГМ за тикет системата, ще има ли червен или остават да светят в жълто?
- По скоро за една част им показах картон - въвеждането на билетите за време и защото не обясниха валидациите на картите, които затова и после ги отменихме. Аз съм юрист, човек на правилата. Правилата са следните, при второ нарушение за картон получават червен. Впрочем, знаете ли, че имаше ефект от този "жълт картон". Аз уважавам колегите от борда на ЦГМ, имат качества и затова сме ги избрали, но скоростта там не беще добра. След този случай се взеха в ръце и съм доволен от работата им в сравнение с преди това. Така че да ме прощава някой, ако се е засегнал, но ако това върши работа за гражданите, аз мисля, че ефектът е постигнат. И без значение дали някой шеф на общинска фирма ме е намразил заради това че съм го наказал или ограничил правото му да харчи сам пари, както направихме във всички големи общински компании – Топлофикация, градския транспорт и др. Хората очакват и заслужават добро управление на града и ние всички сме им длъжници.

Александра Никова

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 93 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
 • Албена Белянова (64%, 264 Гласове)
Общо гласували: 413 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Късмет на деня

Обърнете повече внимание на вътрешната красота днес – кожен салон, затоплящи се седалки, климатроник …

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Забраняват движението с елтротинетки в парковете в София...

Частична забрана се налага на придвижването с електрическа тротинетка и по-точно двуколесните няма да се карат в паркове...

Прочети още keyboard_arrow_right