Георги Георгиев: В обществото трябва да се възпита нетърпимост към домашното насилие

-

Снимка: Facebook

"Нито една повече" трябва да се превърне в статистика. Това каза председателят на СОС Георги Георгиев. Той се присъедини към апела на 35 неправителствените организации в следващия парламент да бъдат приети промени в законодателството по темата с домашното насилие и насилието над жени.

От началото на тази година вече осем жени са загубили живота си, припомниха представителите на различни НПО, ангажирани с проблема. В България продължва да липсва официална статистика за жертвите на домашно насилие.

"Голямото предизвикателство пред колективните органи е да се търсят партньорите сред политическите опоненти. Трудната задача пред вносителите на един такъв законопроект е да не се взриви съгласието по въпроса и да се компрометира идеята. Аз добре разбирам тази трудност при ежедневната си работа в Столичния общински съвет, където сме 26 общински представители от различни групи", подчерта Георгиев.

По думите му институциите трябва да си дадат ясна сметка, че в законодателството има големи дефицити.

"Липсата на регистър за ограничителните заповеди например води до това, че полицаите от 5-то РПУ не знаят за заповед, издадена в 6-то РПУ. Даваме си сметка, че престъпниците - защото тези хора са престъпници - не се съобразяват с териториалния обхват на полицейските управления", каза Георгиев.

Темата е много тежка, но трябва да подчертаем и хубавото - това, че имаме впечатляващи резултати с помощта на хората от неправителствения сектор, добави председателят на СОС. Той припомни за новото защитено жилище и социалната услуга "Правна клиника", които Столична община предлага за жертвите на насилие.

Първата у нас „Правна клиника“ ще осигурява безплатна юридическа помощ на пострадали от домашно насилие

"100 дела за домашно насилие в София вече сме осигурили да бъдат водени, очаквам при изчерпване на ресурса да бъдем уведомини, за да осигурим допълнително финансиране", съобщи Георгиев.

"Основна задача остава да се говори по темата, да се поставя въпроса често и с настойчивост, защото той няма да има еднократно решение. Трябва да се възпита нетърпимост в обществото към проявите на домашно насилие. Във всяка правова дъжава това започва с работещ механизъм, законодателна база и адекватни институции", категоричен беше председателят на СОС.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 91 Гласове)
 • Веселин Кирев (13%, 50 Гласове)
 • Албена Белянова (64%, 252 Гласове)
Общо гласували: 393 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Председателят на СОС: Водих интересни дискусии с представители на......

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев участва в среща с представители на Международната програма за ...

Прочети още keyboard_arrow_right