ГЕРБ-СДС: Ирина Савина и екипът й направиха чудеса и София получава 140 млн. лв. за канализация

ГЕРБ-СДС: Савина и екипът й направиха чудеса и София получава 1,4 млн. лв.

Снимка: Столица.bg

Да говорим за беспорни и смислени неща, които ще подобрят живота в града ни, да не демагогстваме, каза Прошко Прошков

Сесията на СОС днес започна с политически изказвания. Първи декларация направи председателят на групата на Демократична България в Столичния общински съвет Методи Лалов. Последва и Калоян Паргов от БСП-София, както и Малина Едрева и Прошко Прошков от ГЕРБ-СДС.

Ето Декларацията на ГЕРБ-СДС:

Малина Едрева: Тази година е много по-различна, година, в която всички пренастройваме своите програми и часовници, съответно и бюджета има нови срокове. Преди всичко кметът и нейната администрация трябва да подготвят проект на бюджета, след което ние общинските съветници да разискваме. По отношение на канализацията и голямата загриженост на Демократична България за изготвянето на проекти и тяхната реализация, за първи път ще се обърна и ще кажа: Демокрацията, уважаеми колеги, изисква истината и то цялата истина. И преди да громите с този патос и да искате оставката на зам.-кмета Ирина Савина, добре беше да кажете и в какво състояние беше градът ни до 2007 година. Вашите съпартиици, г-н Лалов, можеха да ви разкажат много подробно.

БСП-София: Столична община не е готова с Бюджет 2021, което е прецедент

Председателя на Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране Прошко Прошков: Уважаеми колеги, с едно нещо ще се съглася в Декларацията на колегата Лалов. Проектът със стратегическо значение, докладът със стратегическо значение в днешния дневен ред е този (проектите за канализация) и правилно колегата е напипал важността на темата. С едно условие, учудвате се и вие колеги, коментираме постоянно, защо гражданите са отвратени и не гласуват на избори? Ами именно заради това поведение, колеги. Вашата политическа група подкрепи новият доклад за РПИП относно канализацията в София в комисия, защото разумните колеги, бих казал, специално в Инженерна инфраструктура, разбраха много добре аргументите и че тук няма някаква грешка или забавяне от страна на администрацията.

Демократична България в СОС: #hubavoe, но няма канализация

Аз искам в тази деларация лично да изкажа благодарността си към г-жа Савина. Това е човекът, които изнесе проектите по ИСПА, когато вие въобще не сте се интересувяли от темата. Това е човекът, който изнесе проектите по ОПОС и който направи всичко възможно, въпреки че процедурата за Столична община е като специфичен случай и беше пусната по късно от УО. Но едва ли знаете това, за да плюете. Това трябва да се чете по темата. Въпреки късното излизане на процедурата г-жа Савина, ръководителят на проекта, който е консултант на Столична община и екипа й направиха чудеса от храброст да преговарят с техническата помощ на ЕК - Джаспърс, за това да включим и агломерации, които не отговаряха на изискванията. А може би вие смятахте, че е редно с лека ръка да захвърлим малките населени места на Столична община и да бързаме или да се опитаме да разширим обхвата и да се обхване максимален брой граждани, защото това е една от най-големите теми в града ни в последните 30 години. Така че, колеги, мисля, че беше приет правилиня подход, максималното постигнаха колегите по отношение на това. След това ние гласувахме, в началото на тази година, проектите, подготвени от консултанта на Столична община на стойност 1,3 млрд. лв. Никакви 800 млн. лв., проверете си цифрите. Това са верифицирани данни. Вижте какво, за демагогията няма нужда от факти. Нужна е истината, цялата истина. Затова хората са отвратени. До какво води това поведение, единствено да нападнем опонента, да оплюем в момента управляващите, а не да решим проблем, да привлечем 100 млн. лв., сега когато е възможно, да се опитаме да прехвърлим останалото за следващия програмен период. И пояснявам защо се случва това? Техническата помощ на ЕК тази година заяви, че процедурата е одобрила смесена канализация в много от районите, такава е традиционната канализация в София. Новите правила, които ще се въвеждат, казвам "ще въвежда", все още не са факт. В ЕС се иска максимално разделяне на канализацията, която е по-скъпа и по-сложна, по-различна и не е била обект досега. Това се е случвало и по други поректи, управлявани от Джаспърс по техническа помощ, нормална процедура. Тук няма никаква вина администрацията, ако имаше и капка съмнение, аз щях да съм първият, който ще постави въпроса, защото това е ключова тема за мен.
Справиха се чудесно колегите и редуцираните агломерации са там, където може да се изпълнят изискванията. За следващия програмен период ни предстои много повече работа, защото това е нова хипотеза от преди 3 месеца, на която ние трябва да отговорим и това ще изисква допълнителна техническа работа, допълнително моделиране и допълнителни обосновски. Не се е забавил проектът, щеше да се забави, ако бяха започнали сега спорове с Джаспър, обект по обект и тогава губехме и тези 100 млн. лв. Колеги, ако искаме все пак да има смисъл от политиката нека говорим за беспорни неща и смислени неща, които ще доведат до подобряване на живота ни в града, да не демагогстваме по толкова покъртителен начин.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (39%, 169 Гласове)
 • На време (13%, 58 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (18%, 78 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 113 Гласове)
 • Не мога да преценя (3%, 15 Гласове)
Общо гласували: 433 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

В София: Още две спортни площадки, каране на скейтборд в Северния......

Места за нови две спортни площадки, най-вероятно в по-крайните столични квартали, ще бъдат определени до края на тоз...

Прочети още keyboard_arrow_right