И през 2020 г. от НАГ ще премахват опасни сгради в София

арх. Здравко Здравков

Снимка: Столица.bg

След това си търсят парите от собствениците по съдебен път

И през 2020 г. в оперативната дейност на Направления "Архитектура и градоустройство" на Столична община влиза премахването на опасни сгради и на незаконно построени. Това заяви главният архитект на София Здравко Здравков пред Радио София.

"Собствениците не премахват доброволно, въпреки предписанията и ние го правим принудително. След това си търсим парите по съдебен път. След като са изтекли всички процедури, единственият законен начин е този. Когато имаме избран изпълнител, подаваме списъка с обекти, те ми дават цени за всеки един от конкретните обекти, сравнявам цените и се пристъпва към действие. Най-вероятно през февруари ще се търсят някакви действия", коментира арх. Здравков.

Той уточни, че и към момента продължава премахване на незаконни сгради. "Като започнем от кварталите с комплексно затрояване, сме издали огромен брой заповеди и пристъпваме с колегите по районите, съответно в районите Люлин, Подуяне и Красно село. Там се премахнаха голям обем от гаражни клетки, които са незаконно поставени и предстои довършване на тези действия. Естествено, че този, който е поставил клетката има негативни емоции спрямо тези действия. В крайна сметка нашето желание е да изчистим града от тези наслоявания. И с рекламата постъпваме по същия начин. От началото на 2019 г. заедно със Столичен инспекторат сме премахнали над 350 рекламни елемента, представете си това е по един на ден", коментира главният архитект на София.

НАГ ще продължи премахването и през 2020 г. на опасни огради, гаражи, навеси и сгради. В края на 2019 г. арх. Здравков съобщи, че удостовериня за строежи от Столичната община ще могат да се издават електронно. Продължава надграждането на портала на Направление "Архитектура и градоустройство" на Столична община и електронните услуги ще улеснат гражданите и бизнесът. В официалния сайт на НАГ вече се поддържа и регистър на докладите на главния архитект, както и всички издадени визи за проектиране. Предвидено е за всеки имот в картата на ГИС да има административни документи, за да се проследи хронологията му.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Трябва ли да има Книжен пазар на Славейков?
 • Да, ембламатично е (60%, 597 Гласове)
 • Да, празно изглежда без книжен пазар (12%, 114 Гласове)
 • Не, има толкова книжарници наоколо (11%, 110 Гласове)
 • Не, така ми харесва повече (16%, 154 Гласове)
 • Не мога да преценя (1%, 12 Гласове)
Общо гласували: 987 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столична община е предвидила 20,1 млн. лв. за изгражането на 10 д......

През 2020 г. Столична община е предвидила 20,1 млн. лв. за изгражането на 10 детски градини с общинско финансиране. Това...

Прочети още keyboard_arrow_right