Начална страница / Местна политика / Има ли дискриминация при приемане на децата в училищата
Дискриминация при приемането в училищата
Прием в училищата дискриминация

Има ли дискриминация при приемане на децата в училищата

Комисията за защита от дискриминация  разглежда условията, по които се приемат децата в училищата. Според доклада в много училища се приемат с предимство деца на родители, които работят в държавната или общинската администрация. Също така с привилегии са били децата на родители, които работят в Министерство на образованието и други министерства.

От проверените училища е 119-то училище, в което е имала 600 кандидата за 150 места. За да се извърши подборът училището е въвело допълнителни критерии. Това от своя страна е дало предимство на деца, чиито родители са учители в това училище.

Според извършената проверка в 114 училища е имало подобни практики.

Заместник-кметът на София по образованието Тодор Чобанов обяви пред камерите на НОВА ТВ, че се стараят да има честен прием за всички ученици. Но наредбата, по която се осъществява приема има доста неясноти и много от критериите се определят на субективен принцип.

Заместник-кметът обеща, че в наредбата ще се внесе текст, според който няма да има повече допълнителни критерии, а водещо ще бъде уседналостта.

Според него някои от въведените критерии наистина не са добри, но директорите според тази наредба имат правомощията да го правят. Поради тази причина Министерство на образованието, Столичния общински съвет, Столична община и РИО – София не могат да се месят.

Снимка:Гнездото.нет

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Валерия Пенева

Виж също

Регионалният министър разясни подробности за ремонта на Северната тангента в София

Нито стотинка от АПИ не е изразходвана за гаранционното поддържане на Сверната скоростна тангента (ССТ). …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *