Инициативата на Столична община “Пясъчник за иновации” вече дава резултати

-

Снимка: Столична община


Стратегията за дигитална трансформация изисква от общината да бъде пръв клиент и валидатор на иновациите в София, като така подкрепя иновативния бизнес и създава условия той да се развива на пазари извън столицата. Това написа във Фейсбук Генчо Керезов, зам.-кмет на София по направление "Дигитализация".

"След като създадохме публичност около първата умна детска градина в България - 76та ДГ – “Сърничка”, най-големият мобилен оператор в страната прояви интерес към система “Канари” и пожела тя да стане част от предлаганото от тях ICT/IoT портфолио. След преговори със столичния стартъп, който я разработи, се подписа договор за доставка на системата в други общини в страната и първите 250 бройки вече се произвеждат. Още 1000 са в плановете на съвместната им кооперация. В детската градина инсталирахме 20 устройства “Канари”, което показва десетократните ръстове на бизнеса и огромния потенциал, които технологията има, благодарение на нашата инвестиция", съобщи Керезов.

Ръководството на детската градина ползва данните от “Канарчето”, за да взима информирани и интелигентни решения за състоянието на качеството на въздуха, където децата прекарват повече от времето си. Правят се моментни корекции, когато има високи нива на въглероден диоксид, като се вкарва свеж кислород. В същото време се контролират и енергийните разходи. Децата са много щастливи от птичката и се учат с нея.

Програмата “Пясъчник за иновации” вече дава резултатите си в изпълнение на Стратегията, отбеляза зам.-кметът по дигитализация. След няколко запитвания предстои тест и внедряване на система "Канари" в публични и частни болнични заведения, особено покрай пандемичната обстановка от Ковид-19. През тази година Керезов очаква още повече проактивност от страна на стартиращите компании, които могат да решават градски предизвикателства. "Ние ще им предложим административната подкрепа и инвестиция в прототип или пилотно приложение на технологията им", заяви той.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Да се ограничили използването на фойерверки в София?
 • - Твърдо ДА (41%, 451 Гласове)
 • - Твърдо НЕ (21%, 228 Гласове)
 • - Да, защото е проблем за децата с аутизъм, домашните любимци и замърсява въздуха (21%, 236 Гласове)
 • - Не, защото е красиво и тържествено (16%, 176 Гласове)
 • - Не мога да преценя (1%, 13 Гласове)
Общо гласували: 1104 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Кметът и главният архитект на София спасяват автентичността на Къ......

Емблематичната старинна Къща с ягодите - културно наследство, ще запази автентичността си. Ако собственикът не промени п...

Прочети още keyboard_arrow_right