Йорданка Фандъкова: Препоръчаха ни актуализация и след 6 месеца, кризата може да продължи и през 2021

Йорданка Фандъкова: Препоръчаха ни актуализация и след 6 месеца, кризата мо

Снимка: Фейсбук

Ремонтът на "Атанас Узунов" и "Николай Коперник" в район Слатина реално ще започне през лятото

Повече от час продължава дискусията по актуализацията на бюджета на Столична община на онлайн сесията на СОС. Докладът е първа точка в дневния ред и е най-важната, тъй като се разглеждат последиците и икономическия спад в София, както и последиците от епидемията от коронвирус.

"Три са основни цели на актуализацията. Първата е гарантиране на финансовата стабилност на Столична община при намаляващите приходи, които регистрираме като отражение на кризата. Втората е да гарантираме изграждането на стратегическите обекти като метро и вътрешен ринг в столицата, както и детски градини. С актуализацията ще се гарантира и работата на най-засегнатите сектори в София като градски транспорт, социални дейности и здравеопазване", каза кметът на София Йорданка Фандъкова, вносител на доклада.

Предложенията за актуализация са разгледани и консултирани от Икономическия съвет с водещи експерти и иконимисти в страната. "Благодаря на експертити, защото те подкрепиха подхода да предложим актуализация тази година в две стъпки - сега и след 6 месеца. В началото на обсъждането експертната оценка бе много по-песимистична с първата актуализация. Препоръката е да подготвим, когато имаме достатъчно информация, за втора актуализация. За първитие 4 месеца от годината спадът в Столична община е 90 млн. лв. от планираните приходи в сравнение със същия период пред 2019", каза столичният кмет пред общинските съветници.

Фандъкова предупреди, че спадът може да продължи и през 2021 г. и кризата ще има отражение върху икономическия живот в столицата. "Важно е да планираме и инвестираме правилно. Политически и партийни упражнения по бюджета на София нямат място и няма да допусна. Този бюджет не е даденост. Финансовата стабилност на Столична община е ключът от развитието на града и това се разбира от целия политически спектър в СОС", предупреди Йорданка Фандъкова.

Планираният спад на приходите е 23,4 млн. лв., 12,1 млн. лв. на данъчните приходи, както и 3,5 млн. лв. на данък МПС-та. Съществен спад се очаква и от от таксата детски градини и ясли, който до момента 3,9 млн. лв. 1,4 млн. лв. пък е спадът от тротарно право и пазарите.

"С 12,8 млн. лв. намаляваме текущите разходи и с 13,3 млн. лв. - средствата в инвестиционната програма. Общото намаление на капиталовата програма спрямо вече гласуваната на този етап е малко под 3%. Подчертавам, че това е консервативна прогноза за намаление на този етап от развитие на кризата", каза столичният кмет.

Заради обвинения, че са спрени проекти за ремонт в някои, райони където са кметове на Демократична Българияа, кметът уточни, че ремонтите на две от централните улици в район Слатина - "Атанас Узунов" и "Николай Коперник" реално ще стартира от това лято. "Парите са взети от район "Връбница", каза столичният кмет.

Становището на водещата, финансовата комисия на СОС, по доклада за актуализацията е да се осигурят 900 000 лв. за ремонта на ул. "Никола Коперник".

Общинският съветник Симеон Ставрев предложи да се прекрати дискусията и да се премине към гласуване на актуализацията на бюджета, но все още продължава дискусията.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (40%, 167 Гласове)
 • На време (13%, 53 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (19%, 78 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 108 Гласове)
 • Не мога да преценя (4%, 15 Гласове)
Общо гласували: 421 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

СОС одобри тегленето на заем от 60 млн. евро от ЕИБ за 10 стратег......

Столична община ще изтегли до 60 млн. евро инвестиционен заем от Европейската инвестиционна банка за изграждане на вътре...

Прочети още keyboard_arrow_right