Иван Таков: Незаконно ли е разрешителното за строеж на бирария в парка Заимов

Иван Таков: Незаконно ли е разрешителното за строеж на бибария в парка Заим

Снимка: Столица.bg, Зорница Митин

Документът е издаден от гл. архитект на район Оборище, продължава и проверката на главния архитект и НИНКН

Съмнения за незаконно издадено разрешително изрази общинският съветник Иван Таков в питане до кмета Йорданка Фандъкова днес в края на сесията на СОС. Въпросът касае подновяване на разрешително за стореж на бибария в парка Заимов.

Както е известно при управлението на столицата от Стефан Софиянски имаше масова разпродажба на ниски цени на апетитни имоти - градски тоалетни, в софийските паркове и градини.

Така през 2007 г. е бил закупена и градската тоалетна в парка Заимов, която се намира до театър София, а в момента граничи и новата метростанция. След една препродажба новият собственик получава разрешително за строеж през 2011. То е подновено през 2017 г. Заедно с тоалетната купувачът получава и прилежащата площ от още 55 кв. м.

Възстановяват старата тоалетна в парка Заимов

В момента строежът е почти готов и скоро бирарията ще приема посетители. Според район Оборище ще бъде възстановена и градската тоалетна, а заведението ще бъде на втория етаж.

 

Разрешителното за строеж е презаверено през 2017 г., а би трябвало да е изтекло през 2016 г., уточни общинският съветник и попита: Законно ли е преазверяването? "Скандалното е там да се строи поредно заведение", заяви Таков. Той обясни, че презаверяването е издадено на 21 юли 2017 г. по чл. 153, ал. 3. "Според ал. 4 обаче презаверяването трябва да стане в тримесечен срок след изтичането", аргументира се Иван Таков.

Още една продадена тоалетна лъсна в парк "Лозенец"

"Презаверяването е направено от главния архитект на район Оборище. В момента се прави проверка от главния архитект на София и от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), отговори кметът на София Йорданка Фандъкова.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Още две комисии на СОС не приеха да има местен референдум за заво......

Докладът за местен референдум дали да се построй завод за изгаряне на RDF не бе приет от още две комисии на Столичен общ...

Прочети още keyboard_arrow_right