БСП-София за Бюджет 2021: Няма да подкрепим проектобюджета на Столична община за 2021 г.

Иван Таков от БСП-София за Бюджет 2021: Няма да подкрепим проектобюджета на

Снимка: Столица.bg

Социалистите в СОС за пореден път ще изготвят алтернативни предложения за приходната и разходна част на бюджета и ще посочат инвестиционни обекти

Проектът за Бюджет 2021 г. на Столична община беше представен от кмета на София Йорданка Фандъкова преди седмица. Основно средствата са насочени в 3 стратегически цели - изграждане на стратегическа инфраструктура на София, изграждане на детски градини за решаване на проблема с местата за децата и подобряване качеството на въздуха и чистотата на града.

Продължават обсъжданията, дискусии и предложения от политическите групи в СОС, бизнеса, синдикати и неправителствени организации. Столица.bg ще ви представи позицията на всяка политическа група в СОС - ГЕРБ-СДС, БСП-София, Демократична България, Патриоти за София и независимия общински съветник Борис Бонев. Бюджет 2021 г. на Столична община трябва да бъде приет от местния парламент на София през февруари.

Групата на „БСП за България“ в Столичния общински съвет не вижда основания да подкрепи проектобюджета на Столична община за 2021 г. Въпреки многократно заявяваните, лично от кмета Фандъкова, обещания за прозрачност и увеличаване на децентрализацията при формирането му, по трайно утвърдената от ГЕРБ практика, проектът на сборния бюджет на София отново бе изготвен изцяло от общинската администрация.

За пореден път грубо се отнемат основните правомощия на висшия орган на местното самоуправление в столицата да разработва политиките и приоритетите за развитието на града, които да намират отражение в бюджета. Представянето на проекта в готов вид, води до неговото формално обсъждане и приемане, което през над 14-годишното управление на ГЕРБ трайно превръща СОС в "гумен печат" и придатък на общинската администрация.

Неслучайно проектът първо беше представен пред медиите, а след това на общинските съветници и то под формата на две страници, без разбивки по дейности и без обектите в инвестиционната програма. Не бе предоставена каквато и да е информация относно изпълнението на бюджета за 2020 г., което е задължително за правилната преценка на рамката на бюджета за 2021 г.

Представеният проект за бюджет на Столична община е "копи - пейст" на досегашните бюджети и не осигурява перспектива за трайно решаване на нито един от хроничните проблеми на столицата, в това число и на многократно заявяваните от кмета Фандъкова три приоритета – транспортна инфраструктура, места в детските градини и чистота на въздуха. Той по нищо не се различава от предходните. Тези приоритети, обаче, не са защитени финансово, тъй средства за тях не се различават съществено от планираните през предходните години.

Широко рекламирания увеличен размер на бюджета - 1, 884 млрд. лв. по същество се дължи на преходния остатък в размер на 171 млн. лв. от неусвоени средства през 2020 г. и на увеличената с над 110 млн. лв. държавна субсидия. Собствените приходи на Столична община се увеличават едва с 22 млн. лв., като се предвижда тези от общинската собственост да се увеличават със „скромните” 4 млн.лв.

Групата на БСП не е съгласна и с философията, по която се планира разходната част и се изготвя капиталовата програма. По неясни критерии в нея се включват конкретни обекти, определени от администрацията. Обявената децентрализация на инвестициите в размер на 10 млн. лв., т. е. по-малко от 2%, пряко за 24-те района на Столична община, е крайно недостатъчна.

Извън големите обекти в капиталовата програма са предвидени незначителни средства за качествено подобряване на средата и условията на живот в жилищните комплекси и квартали, в т.ч. и предвидените средства за ремонт и поддържане на уличната мрежа, за почистване на междублоковите пространства в районите и кварталите на София.

Общинските съветници от БСП настояват да бъдат своевременно запознати с подробните разчети на рамката на бюджета, включително и с данните за изпълнението на бюджета за миналата година. Още повече, че по предварителна информация, капиталовата програма за 2020 г., която беше в размер на 444 млн. лева, е изпълнена около 70%.

Това означава, че не са усвоени около 144 млн. лв. А именно капиталовата част от бюджета има за цел да направи живота на столичани по-добър. За съжаление, практиката показва трайна тенденция - изпълнението на планираните проекти да е съпроводено от проблеми и скандали, свързани с качеството и сроковете на завършването им.

Социалистите в СОС за пореден път ще изготвят алтернативни предложения за приходната и разходна част на бюджета и ще посочат инвестиционни обекти. Друг е въпросът дали управляващите ще ги приемат, тъй като досегашната практика е да се отхвърлят идеите на опозицията.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще се сформира ли ново правителство?
 • Да, дясно-център (10%, 49 Гласове)
 • Да, голяма коалиция (18%, 94 Гласове)
 • Не, несъвместими са (16%, 84 Гласове)
 • Не, ще има нови избори (48%, 248 Гласове)
 • Не мога да преценя (8%, 40 Гласове)
Общо гласували: 515 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Зам.-кметът по транспорт и директорът на ЦГМ спориха за трамвайна......

Сериозен спор бе предизвикан на вчерашното заседание на Постоянната комисия по транспорт и пътна безопасност в СОС. Ябъл...

Прочети още keyboard_arrow_right