Изпълнението на приходите към бюджета на София е над 86% от годишния план

-

Снимка: pixabay

 

Според данните на дирекция "Общински приходи" към края на октомври 2021г. изпълнението на приходите към бюджета на София е над 86%. Това съобщи в профила си във Фейсбук зам.-кмета на столицата по направление “Финанси и здравеопазване" Дончо Барбалов.

Конкретно при данъчните приходи годишният план е изпълнен на 94%, а при неданъчните изпълнението е 78%. Точно това добро изпълнение даде увереност на кмета Йорданка Фандъкова да предложи увеличение на приходната част на бюджета за 2021 г., с което да бъдат финансирани някои от приоритетните области за общината.

От данъчните приходи по-добри са постъпленията от данък недвижими имоти, данъка за превозните средства и особено от данъка за придобиване по възмезден начин, при който изпълнението на годишния план е 101%. При неданъчните приходи през тази година също няма сериозна изненада. Добро е изпълнението при такса битови отпадъци - 90% от годишния план. Има изоставане в някои такси, свързани с услуги, които предоставя общината, като таксата за детска градина, за ползване на пазари, тържища и тротоари.

Запазва се тенденцията за голямо изоставане на приходите от приватизация. На практика там изпълнението е само 37% от годишния план.

Като цяло тенденцията за общинския бюджет е положителна, благодарение на устойчивостта в данъчните приходи.

Трябва да се отбележи, че голяма част от хората и бизнеса плащат съвсем съвестно своите задължения към общината, отбелязва Барбалов, като допълва, че винаги има и такива, които не са коректни. Това налага усилена работа на ревизионните ни екипи за извършване на ревизии и събиране на дължимите суми към бюджета на общината.

Според данните, с които разполага Столична община, към 31 октомври т.г. са започнати 130 ревизии, докато за дравнение през 2020г. те са били 105. Издадени са 109 ревизионни доклада (при 96 през м.г.), и 108 ревизионни акта. Дължимите суми по тези проверки са общо 6 млн. лв. от данъци и такси, което е с 3,7 млн. лв. повече от установените задължения през предходната година.
Постъпленията по ревизионни актове са 15, 2 млн. лв. , което е с 2,3 млн. повече от миналата година. Към края на октомври са образувани и 15 798 изпълнителни дела (през 2020г. те са били 2228). По тях са събрани 2,2 млн. лв., тъй като става въпрос за повече на брой, но по-малки задължения.

Издадените актове за задължения към общината са общо 14 679, което е с над 2500 повече от м.г. Това са актове за задължения и такси към общината, които се издават извън ревизионните производства.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Къде ще прекарате Коледните и Новогодишни празници?
 • София! (55%, 102 Гласове)
 • В България с роднини (21%, 39 Гласове)
 • На почивка в България (3%, 5 Гласове)
 • В чужбина (7%, 12 Гласове)
 • На работа съм (5%, 9 Гласове)
 • Не съм решил (9%, 17 Гласове)
Общо гласували: 184 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Обсъждат ограничаване на използването на пиротехнически средства ......

Да бъде въведено ограничение за използването на пиротехнически средства, фойерверки, бомбички, пиратки и други подобни н...

Прочети още keyboard_arrow_right