Какво предлагат от опозицията за Бюджет 2021 на Столична община

Какво предлагат от опозицията за Бюджет 2021 на Столична община

Снимка: Столица.bg

От ДБ искат "Софийски имоти" да се листва на борсата, БСП - 2 млн. лв. повече за спорт и Борис Бонев - 7 млн. лв. повече за отчуждаване и 7 за паркинги

Опозицията в Столичен общински съвет вече направи своите предложения към проекта за Бюджет 2021 г. на Столична община. В петък официално са внесени исканията на групата на Демократична България, на БСП-София и на независимия общински съветник Борис Бонев.

На днешното заседание на Постоянната комисия по транспорт и пътна безопасност съветниците отново повториха своите предложения. Бюджет 2021 на Столична община е първа точка в дневния ред на сесията на СОС в четвъртък, 25 февруари 2021 г.

Докладът на кмета на София Йорданка Фандъкова с бюджета днес за втори път бе разгледан в комисията по транспорт, след като предишния път премина дълга дискусия. Водещата комисия е финанси и бюджет, която заседава в сряда. Иначе членовете на транспортна комисия гласуваха положително становище на доклада за бюджет със 7 гласа "за" и 5 "против".

 

Владислав Панев от Демократична България припомни някои от техните предложения, като Столична община да се листва на финансовата борса чрез общинската "Софийски имоти". Също така предлагат в бюджета, в приходната част, да се увеличат средствата от данък за недвижими имоти и такси,  да се предвидят 10 млн. лв. повече за отчуждаване на частни имоти и ваучери за 7,2 млн. лв. като компенсация за родители без места в ясли. Предлагат да се намалят парите, с 2 млн. лв., за отбрана и сигурност.

Калоян Паргов от БСП-София потвърди, че в петък, 19 февруари т. г., официално са входирани и предложенията на неговата група. Според него бюджетът за 2021 година ще стане по реалистичен, ако има завишаване на 30 млн. лв. в приходната част - от данъци с 18 млн. лв., общински такси - 9 млн. лв. и глоби и санкции с 2 млн. лв. А средства от разходната част да се насочат към БКС и опазване на околната среда с 28 млн. лв. Социалистите настояват и увеличение на спорт и физкултура с 2 млн. лв., тъй като в проекта увеличението е само с 300 000 лв. повече от 2020 г. Паргов се аргументира, че като Европейска столица на спорта има нужда от ремонт, обновяване и израждане на зони за спорт в столицата.

Независимият общински съветник Борис Бонев декларира пред всички, че ако неговите 3 приоритета не влязат, той няма да подкрепи Бюджет 2021 на Столична община. Първото му предложение е за повече пари за отчуждаване с още 7 млн. лв. "Защото проблемът с частни имоти в зелени площи не търпи отлагане и с двойно намаляване спрямо 2020 г е груба грешка", аргументира се Бонев.

Второто му предложение е да се предвидят 7 млн. лв. за паркиране, за изграждане на сглобяеми монтажни паркинги в кварталите. "Третият ми приоритет е да се отпусне 1 млн. лв. за изграждането на парка "Люлин градина" в Люлин 6, най-голямото междублоково пространство. Така Столична община да покаже, че може да работи интегрирано. "Идейният проект за "Люлин градина" е изготвен от нашия екип и подарен на Столична община. Имахме и диалог с живеещите там", каза Борис Бонев.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За коя партия/коалиция ще гласувате на Парламентарните избори 2021?
 • ГЕРБ-СДС (35%, 226 Гласове)
 • БСП (5%, 31 Гласове)
 • Има такъв народ (17%, 107 Гласове)
 • ДПС (1%, 5 Гласове)
 • Демократична България (23%, 144 Гласове)
 • ВМРО (8%, 50 Гласове)
 • Изправи се! Мутри вън! (3%, 18 Гласове)
 • Воля-НФСБ (1%, 5 Гласове)
 • Друга партия/коалиция (2%, 10 Гласове)
 • Няма да гласувам / Не подкрепям никого (7%, 44 Гласове)
Общо гласували: 640 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Кметът на София: Бюджет 2021 не е безкрайно число, до 75 млн. лв.......

От 25 до 75 млн. лв. трябва да се увеличи Бюджет 2021 на Столична община с предложенията на всики политически групи, кои...

Прочети още keyboard_arrow_right