Камери за разпознаване на номера поставят на светофарите в центъра на София

Камери за разпознаване на номера поставят на светофарите в центъра на София

Снимка: Столица.bg

Дирекция "Сигурност" ще представи финнасов анализ за инвестициите в столицата пред Комисията по обществен ред и сигурност на СОС

Само 10% от детските градини и училищата в София нямат видеонаблюдение. Другите 90% има изградена система за сигурност. 42 са камерите по улици и булеварди за разпознаване на регистрационни номера на МПС-тата и над 3000 общо са камерите на публични места.

Изцяло офисите на общинската администрация са с пожарозивестителна система. Тези данни бяха изнесени днес на заседание на Постоянната комисия по сигурност на СОС.

На заседанието се обсъжда новата Стратегия за сигурност на Столична община. Бе представен отчет на дирекция "Сигурност" на Московска 33. Общински съветници, членове на комисията поискаха допълнителен финансов анализ за инвестираните средства, на базата, на който да се работи по новата стратегия.

До момента за сигурността в столицата се работи по Стратегията от 2014 година, а в направения анализ от директора на "Сигурност" Кристина Лазарова се посочва, че са инвестирани 60 млн. лв. за последните 4 години.

"В основата на Стратегията беше Красимир Димитров, предишният директор, сега директор на "Аварийна помощ и превенция", за което му благодаря", каза Лазарова.

Най-важното за нас като комисия е да имаме разходите през годините за осъществяване на стратегията и стъпките на тази база, за да заложим задачи. искаме финнасов анализ за последните 6 години, каза общинският съветник  Иван Мечков. Според него от Стратегията не е изпълнено до 2020 г. всички детски градини и учелища в София са имат видеонаблюдени.

Според него в столицата трябва да се поставят още камери на невралгични места на столицата. Само 33 детски градини и 7 училища няват система за видеонаблюдени. Също така стана ясно

"Ще направим по точен финансов анализ по години какво е разходвано по отношение на изпълнението на Стратегията. Ще посочим какви инвестиции са необходими за нови системи и подръжка на старите. Трябва да се има предвид, че колкото се разширява системата, подръжката става по-скъпа.

42 камери са за разпознаване на номера, да малко са като брой, но това стратира късно в София и го изградихме по подготовката за председателството. В момента се провеждат процедури за рамково споразумение за изграждане за видеонаблюдение и където е необходимо да се слагат. Много усърдно работи дирекция "Транспорт" - Центъра за анализи управление на трафика. Те също слагат такива камери по светофарните уредби. Вече приключва първи етап, който обхваща ринга - центъра на София, целия вход-изход е обхваната от камери за разпознаване на номера. Процесът трябва да се координира с тях и с МВР", препоръча още Кристина Лазарова.

Без значение кой и къде поставя камери, дали дирекция "Сигурност", "Транспорт" или МВР всички са в интегрирана система и обхващат целия град, както и всяка вирекция вижда камерите на другите.

Лазарова обясни, че се изгражда разширение на видеоцентъра. Проектът е готов, строителният наздор е направил доклада си и днес или утре ще бъде внесен в НАГ, за да получат разрешине за строеж. "До месец, месец и половина ще стартира строителството", уточни директорът на "Сигурност" на Столична община.

С още 24 общински полицаи ще се увеличи числеността на пазителите на реда. В момента те са около 115, а нонопопълнилите свобдните места в момента са на обучение.

"Трябва да се обединим за новата стратегия, защото това е най-важното - здравето и живота на хората в София. Сигурността не е само видеокамери, а работа с хора. В новата СТратегия трябва да се променят приоритетите в София, защото има нови предизвикателства. Такива бяха 3 седмици, през които стояхме в ромските квартали и да доставяме храна, да дезинфекцираме болници. Нашите хора не бяха на първа линия, а в огнищата на коронавируса", каза директорът на "Аварийна помощ и превенция" Красимир Димитров пред комисията.

Той припомни, че София даде пример на всички общини по отношение на запазването на функционирането на пазарите по време на епидемията от COVID-19. Именно Димитров с помоща на директорите на общинските пазари създадоха организация и реализираха мерките по разделянето на потощите от хора, за да не спрат да работят пазарите. 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (33%, 41 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (14%, 18 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (26%, 32 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (17%, 21 Гласове)
 • Нямам дете/деца (10%, 13 Гласове)
Общо гласували: 125 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Близо 4,4 млн. лв. са приходите в ЦГМ от скоби и 2,6 млн. лв. от ......

Центърът за градска мобилност в Столична община е реализирал приходи от 4,4 млн. лв. от скоби, поставени на автомобили в...

Прочети още keyboard_arrow_right