Карлос Контрера от "Патриоти за София" за Бюджет 2020: Реалистичен и изпълним е, подходено е консервативно

Карлос Контрера от "Патриоти за София"

Снимка: Столица.bg, Зорница Митин

Отговорността на районните кметове е голяма и не е вярно, че не разполагат със средства да провеждат собствена политика, коментира председателят на Транспортна комисия на СОС пред Столица.bg.

Бюджет 2020 на Столична община влиза за приемане в Столичния общински съвет на сесията в четвъртък, 6 февруари 2020 г. След обществени обсъждания проектът бе увеличен с 20 млн. лв. В СОС се очаква поредната разгорещена дискусия относно разпределението на парите в Столична община.
Столица.bg потърси мнението за Бюджет 2020 от представители на всички политически сили в СОС - Георги Георгиев - ГЕРБ, Иван Таков - БСП, арх. Борислав Игнатов - Демократична България, Карлос Контрера - Патриоти за София и независимият Борис Бонев.
Пред Столица.bg коментира Карлос Контрера от "Патриоти за София".

- Как бихте определили Бюджет 2020 на Столична община?

- Бюджетът е реалистичен и изпълним. Подходено е консервативно. Нашата група смята, че определени приходи могат да бъдат завишени. Има потенциал за събиране на повече средства - например от глоби и санкции, наказателни лихви. Приходите от дивиденти на търговските дружества също могат да бъдат увеличени. Ние ще направим като група нашите предложения в приходната част.

Що се отнася до разходите - положително е, че се отделят значително повече средства за обществен транспорт - за инвестиции в транспорта и за дофинансиране на транспортните ни оператори. Това ще подобри качеството на услугата - обществен превоз на пътници. Ще внесем конкретни предложения и в разходната част. В момента общинските съветници от нашата група "Патриоти за София" обобщаваме всички постъпили предложения от граждани до нас.

- Как оценявате инвестиционната програма за 2020-а година?

- Включени са обекти, които дълго се очакваха в някои райони на града ни - например разширение на детската градина в с. Владая, изграждане на нов физкултурен салон в 100 ОУ Найден Геров, район "Сердика", за което настояваме от 3 години с колегата Димитър Антов и т.н. Тук правя и една критична бележка - отново райони като Кремиковци, Панчарево и Нови Искър са подценени.

Това не е добър знак. Със сигурност там има множество обекти, които трябва да бъдат планирани и реализирани, но и в този бюджет ги няма. Виждаме, че са заложени доста инвестиции в районите Триадица, Лозенец, Красно село. Там кметовете са от Демократична България. Казвам го, защото се създава едно внушение, че видите ли, Столична община орязвала районите с кметове на ДБ. Ами вижда се, че не е вярно това, абсолютна манипулация. Друг е въпросът дали тези кметове ще си създадат организация за пълноценна работа или ще изкарат четири години мандат в оплакване, мрънкане и оправдания.

- Каква ще бъде отговорността на районните кметове по отношение средствата за кварталите?

- Отговорността на районните кметове е голяма. Не е вярно, че те не разполагат със средства да провеждат собствена политика. Да не говорим, че чисто административно от добрата работа на районната администрация зависи съдбата на един или друг ключов обект. Ако районите не работят, няма как да очакват някой да отиде там с една торба пари и да им ги даде да си харчат. А именно такива тези имплицитно се налагат, включително и медийно, от някои нови районни кметове.


Очаквайте интервю с независимия общински съветник Борис Бонев!

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (33%, 45 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (13%, 18 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (24%, 33 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (16%, 22 Гласове)
 • Нямам дете/деца (13%, 18 Гласове)
Общо гласували: 136 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Независимият съветник в СОС Борис Бонев: ГЕРБ уби прозрачността ......

На сесията на Столичния общински съвет управляващото мнозинство насила прие "нов" Правилник за работа на общинските съве...

Прочети още keyboard_arrow_right