Комисията по архитектура отложи доклад за междублоковите пространства

Градинка в междублокови пространства

Снимка: Столица.bg

Комисията по архитектура и градоустройство отложи доклада за промяна на собствеността на междублокови пространства и градинки в жилищните квартали в София. Предложението бе на общинският съветник Симеон Славчев тези терени да станат собственост на етажната собственост. Той имаше намерение да предложи темата за местен референдум, но в крайна сметка внесе само доклад за Наредба. Недостатъците на предложението бе коментирано и от управители на етажна собственост преди месец.

Докладът трябвало да се изчисти процедурно и най-вероятно след месец отново ще се разгледа на комисия, решиха членовете. В "Архитектура и градоусторйство" са категорични, че внесеният доклад поражда много неясноти и правни казуси при промяната на собствеността, общината да прехвърли терените безвъзмездно на живеещите в блок или вход. От Московска 33 да осигурят мебел и зеленина, а гражданите да участват с труд.

Целта на предложението на Славчев е живеещите да се грижат отговорно за междублоковите пространства и да ги поддържат. Условието обаче е градинки и площадки да не променят предназначението и да не могат да се превръщат в търговска площ или паркинг.

В комисията се чуха и мнения и коментари, че това е неприетата наредба на бившия главен архитект на София Петър Диков от 2012 г. А документът не е бил одобрен преди години именно заради пораждащите правни проблеми. В момента междублоковите пространства са публична общинска собственост, което означава, че те трябва да бъдат деактувани като частна общинска, за да могат да се отдават на етажните собствености дори под наем.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

218 общински ясли и градини в София отварят на 26 май...

218 общински детски градини и самостоятелни детски ясли в София отварят врати отново на 26 май. На сайта на...

Прочети още keyboard_arrow_right