Малина Едрева пред Столица.bg: Финансирането на културните събития в културния афиш на София за 2020 г. е гарантирано

Малина Едрева пред Столица.bg: Финансирането на културните събития в култур

Снимка: Столица.bg, Зорница Митин

Честност пред творците, гъвкави решения, гаранция за съхранение и развитие на културния сектор, каза председателят на комисията по култура в СОС

Първият уебинар в сферата на културата вече е факт и на него бяха обсъдени вариантите за възстановяване на културните събития в София. В условията на пандемията от COVID-19 театри, кина, галерии и музеи бяха затворени. Отложени са фестивали, културни пространства са затворени. Столичният общински съвет одобри програмата на Столичната община - „Солидарност в културата“. Тя е насочена към съпричастност и подкрепана на творческия потенциал в града ни за да е възможно бързото „съживяването“ на събитията след отмяна на извъндерното положение на 13 май. И въпреки това противоепидемичните мерки трябва да се спазват, както от зрители и посетители, така и от творците. За вариантите за възстановяване на плануваните културни събития в столицата разказа пред Столица.bg общинският съветник от ГЕРБ и председател на Постоянната комисия по култура и образование Малина Едрева.

- Госпожо Едрева, каква е визията на Столична община, на Столичния общински съвет за възстановяване на културния живот в София? Вече е факт първият уебинар на тази тема, каква е целта му и има ли конкрени резултати?

- Сигурност, гъвкавост на решенията, нови възможности, гарантирано развитие на сектора на културата и защита на творческия потенциал на града. Това са най-важните ни задачи, които изпълняваме. И то при абсолютно откровенно отношение за ситуацията, в която ни постави пандемията. Реалната картина в сектора и дефинирането на възможностите пред него при различни сценарии, които носи санитарната криза беше в основата на дебата на първия уебинар, който се проведе. Той се оказа работещ вариант, очакван и важен за културния сектор. Ето защото се обединихме в разбирането, че трябва да е регулярен и до две седмици ще обявим нов такъв.
Секторът на културата е приоритет за Столичната община, за кмета Йорданка Фандъкова и за Столичния общински съвет. Вече са взети и се изпълняват първите мерки за подкрепа. Знаете, че беше гарантирано финансирането и изпълнението на всички утвърдени проекти в областта на културата за 2020 година.
Сега имаме важната задача – да очертаме различните варианти за развитието на сектора след отпадане на ограниченията и края на санитарната криза. Сега е моментът да се подготвим за реалност, твърде различна от познатата ни преди 13 март. Реалност, която никой не може да прогнозира и да даде гаранции за едно или друго дългосрочно развитие. Ето защо говорим за гъвкави решения, за нови възможности и за гарантирана подкрепа, включително и финансова, за сектора. Нямаме отговорите на всички въпроси, но знаем посоката и целта. А тя не е да няма срив в сектора, а да има, подчертавам, да има ясни възможности за съхраняване на традиционните културни проекти, програми, фестивали и събития. И подкрепа за тяхната трансформация в настоящата ситуация.
Много важно е да бъдем максимално гъвкави, максимално адекватни в препланирането и трансформацията. Както вече казах, кметът на София Йорданка Фандъкова и СОС гарантирахме финансирането и изпълнението на всички проекти, които бяха утвърдени за 2020 г. Дадохме възможност на организатори и продуцентите да препланират и преструктурират своите събития след 30 юни т. г., за да постигнат целите си. В същото време осигурихме предоговаряне на условията с оглед повече средства за ликвидност да бъдат на разположение на екипите, като административните разходи например увеличихме до 25%.

- За кои програми на Столичната община става въпрос?

- За постоянните и устойчиви програми като Столична програма "Култура", "Календар на културните събития" и програма "Европа". За тях гарантираме финансирането, но поискахме препланиране – отлагане от първоначалното планиране. Вероятно бенефициентите ще предложат и преструктуриране на своите проекти и събития с оглед на това, че до 30 юни няма възможност да се случват събития на територията на Столична община. Поставихме обаче и подусловия като поискахме да има гарантирана възможност за последващо препланиране. Защото, въпреки неяснотата, която носи КОВИД-19 трябва да имаме готовност за трансформиране и преструктуриране на събитията.

- Какво се цели с това препланиране на вече одобрените проекти?

На първо място съхраняване на фестивалите и традиционните събития от културния живот в града ни. На второ - да подкрепим тяхната трансформация, ако това се наложи заради пандемията. Така че наистина да минимизираме заплахата за културния сектор в нашия град.

- Какви варианти за културния сектор в София бяха разгледани на уебинара?

- Чуха се различни гледни точки, различни предложения, споделен беше и различен опит. Но едно нещо е много важно и аз го казах в началото, ще го подчертая още веднъж – много е важно да бъдем откровенни със сектора и да му дадем възможност да се подготвим и за най-неблагоприятната ситуация. Най-лесното е да обещаем, че през септември всичко ще е преминало и салоните за изкуство ще са пълни. Много искам да се случи, много искам отворени зали, салони и публиката да се върне бързо към своите творци. Подобен сценарий е чудесен, но има и друг сценарий, който изисква от нас да спазваме здравни протоколи за по-продължителен период от време. Трябва да си дадем сметка, че ще има ограничения, ще има мерки, които ще регламентират какъв брой публика може да влезе в даден салон, как ще се работи, каква възможност ще има да бъдат отворени различните културни пространства. Това е нашата задача – в този сценарий, който не искаме, но който е възможен, да осигурим подкрепа и път за развитие и опазване на културата на града ни. Кметът Фандъкова вече обяви, че ако театралните салони, които са общински, останат затворени, то няма да имат финансови проблеми за творци и издръжка.
Работим и обмисляме конкретни стъпки за подкрепа на независимия сектор. Мисля, че има разбиране в тази посока от страна на всички участници в процеса. В уебинара, например, ясно беше изразена готовността на творците от визуалния сектор, че биха могли още сега да използват фасади на обществени сгради, за да могат да ги превърнат в място за излъчване и използване за изложбени пространства. Също така оградите на столичните училища могат да се превърнат в галерии на открито, вече го показахме и като модел в миналите години. Същото може да се направи и с огради на посолства и резиденции в центъра на София. Те могат да се превърнат, с малко трансформация, също в пространства за култура на открито.

- Това ли ще са следващите стъпки към възстановяване на културните събития в София?

- Имаме начертани стъпки. Разглеждаме варианти за отваряне на галерии и музеи, библиотеки и читални при ясно разписани здравни протоколи – брой посетители, предпазни мерки и т.н, за да може да имаме възстановяване и връщане към културния живот.

- А как ще се спазват тези мерки при театрите?

- Остава по-трудният въпрос за театрите и за сценичните изкуства на закрито, защото там спазването на дистанция от 1,5 м на този етап трябва да бъде осигурено. Знаем, че климатичните и вентилационни системи, са инкубатори на микроорганизми и на вируса. Трябва да се гарантира тяхното дезинфекциране, Знаем също така, че престояването в зала дълго време без възможност да проветряване, без възможност за чист въздух, също е един вид ограничаващ фактор. Това, според мен, ще е най-трудната задача за решение. Въпреки това съм оптимист за съживяването на културата. Секторът ще се подготви, ще бъде честен пред себе си, както и институциите към него. Заблудата как ще репетират трупите сега, защото през септември отварят врати театрите, не носи полза никому. Правилният път е да се подготвят варианти, да се гарантира финансова сигурност, да се дадат нови възможности за развити. А, дай Боже, да се случи очакваното чудо и салоните да отворят врати, да седнем един до друг и да аплодираме творците, които в първите седмици на пандемията бяха също на първа линия в нашите домове и ни стоплиха със своето изкуство.

- Говорите за открити изложбени пространства, има ли вече набелязани конкретни обекти?

- Да, едно от тях е фасадата на театър София.

- В настоящата ситуация възможно ли е възкръсване на летните театри?

- Възможно е, но пак е свързано със заповед на министъра на здравеопазването и протокола, които трябва да даде. Не можем да имаме седящи един до друг хора, трябва дистанция 1,5 м , да се съобрази всичко, което ще поиска МЗ. Така че, откритите сцени - да, културни събития – да, но при спазване на всички мерки срещу заразата. Вече събирането на едно место на повече от 100 души вероятно ще бъде ограничаващ фактор. Между другото не малка част от европейските мерки са точно такива - пространства и театрални салони до 100 души. Авиньон се отказаха от фестивала си тази година точно поради тази причина, защото когато влязоха вътре в залата и започнаха да разпределят кое място да се предоставя и кое не, и хората да са с маски вътре, се отказаха и казаха "не", по-добре да дадем този период за трансформация и да мислим какво да направим, за да си съхраним фестивала. Всеки вариант трябва да е съобразен със сигурността на зрителите и на творците, трябва да се преценява. Най-важното е при условията на ограниченията да има нови възможности за развитие на сектора.Търсим всякакви варианти, работим по всички възможни сценарии и не даваме напразни обещания. Няма нужда от лицемерие и популизъм. Има нужда от сигурност в тези дни, в които нищо не е както го познаваме.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (38%, 117 Гласове)
 • На време (16%, 48 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (17%, 52 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (25%, 77 Гласове)
 • Не мога да преценя (4%, 11 Гласове)
Общо гласували: 305 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Късмет на деня

Хората, които са непрекъснато кисели, в следващия сиживот се прераждат в туршия

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Общински съветник мина гратис с електронна карта за градския тран......

Общинският съветник  и зам.-председател на СОС арх. Борислав Игнатов тества неуспешно ползването на електронна карт...

Прочети още keyboard_arrow_right