Марта Георгиева: Да се направи обсъждане за лесопарковата част на Борисовата градина

Марта Георгиева: Да се направи обсъждане за лесопарковата част на Борисова

Снимка: Фейсбук

От Спортното министерство искат строителство на трибуни и сгради на ст. Юнак, необходимо ли е?

Защитава ли Борисовата градина от изсичане на дървета и строителство, обсъжданият на 13 януари т. г. коригиран проект на ПУП? Отговор на този въпрос потърси Столица.bg от Марта Георгиева, общински съветник от Демократична България, както и от арх. Иво Петков от гражданската квота на ГЕРБ-СДС и председател на Комисията по архитектура към СОС и Николай Велчев, общински съветник от БСП.

До 4 февруари могат да се подават становища и предложения по обсъдения вече проект на ПУП, изработен от арх. Ковачев, а на 17 февруари е заключителната дискусия и след това да се приеме от СОС.

- Госпожо Георгиева, когато ПУП-ът разрешава реконструкция на ст. "Българска армия", не е ли редно да се разреши същото и на собствениците на Къпалня "Мария Луиза", които имат инвестиционно намерение да ремонтират комплекса, но и да построят хотел?

- Като се позволява на едно място по-голяма реконструкция от съществуващото, защо и на другото място да не се позволи.

- Твърдите, че Подробният устройствен план не защитава Борисовата градина от сеч, за коя част на парка имате опасения?

- В обяснителните бележки към ПУП-а изрично пише, че още на първия етап започва изпълнение на обект в лесопарковата част. Това няма как да стане без сеч на място, където има гора. Тези обекти никак не са малко и не са конкретно представени на общественото обсъждане на 13 януари т. г. А това беше смисълът на обсъждането - да покаже новите обекти, къде се намират и колко стогодишни дървета биха били премахнати, за да се осъществят тези обекти.

Арх. Иво Петков: Къпалня "Мария Луиза" ще има целогодишна зона със закрит басейн и СПА

- А какви са всъщност тези нови обекти? 

- Това са сгради за поддръжка на парка - най-спорните за мен обекти, защото се влиза в парадокса, че за да запазим парка го изсичаме. На второ място със специално предназначение ще бъдат оградени тези обекти, тоест от място със свободен достъп за гражданите ще се превърнат в забранени. На трето място - детски площадки. Това само по себе си изглежда много благовидно, но притеснението ми е местата където ще са заложат, защото те са в район Изгрев, а там има около 150 детски площадки в квартала и извън парка. Трябва да се постави на обсъждане дали гражданите използват лесопарковата част за отдих в горска среда и ако там има детска площадка, каквато има и на две преки от дома им. Съгласни ли са, да се изсече гора, за да се направи нещо, което вече го има и ще има алеи, тоалетни, и коренно ще се промени средата? За това никой не пита хората.

- В Борисовата градина има много спортни обекти, които имат крещяща нужда от ремонт - ст. "Васил Левски",  колодрум "Сердика" и др., за да изпълняват презназначението си?

- Така е, в крайна смятка няма спорове дали трябва да се реконструират или не,  докато това, което ме интересува, защото никой друг не го поставя обсъждане, е новите такива. Защото се иска нов стадион "Юнак", който никой от гражданите не е изразил такава необходимост. Казват, че е по изискване на Министерство на младежта и спорта ("Юнак" е собственост на търговското дружество НСБ). Становището на район "Средец", на чиято територия е стадионът, винаги е било, че няма необходимост там от нов стадион. Засега добре се развива ледената пързалка, те искат да правят трибуни и сграда. Да се постави на обсъжданеи нека се види дали е нужно. Ако много искат такъв обект, би могло да се направи компромис, но всъщност не се обсъжда.

Николай Велчев: Ще предложа мораториум за 5 - 7 г. за строителство в Борисовата градина

Другото е, че на много спортни съоръжения залагат без да е ясно точно колко и къде. В ПУП-а се казва не се допускат нови спортни съоръжения освен допуснатите с Плана. Вместо да ги ограничим, ние ги допускаме. Неговата задача е да ги ограничи!

- Какви други обекти се предвиждат да се изградят в парка?

- По-конкретно са посочени площадки да велоигри, кучешки, за отдих. Може тези да са добри предложения, но да се види как ще се запазят дървета, нали това е най-ценното на Борисовата градина и затова съществува като парк.

Александра Никова

Очаквайте мнението на арх. Иво Петков и Николай Велчев!

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кое е събитието на 2022г. в София?
 • Ремонтът на жълтите павета (19%, 116 Гласове)
 • Новата билетна система на София (29%, 175 Гласове)
 • Въвеждането на нискоемисионните зони (20%, 122 Гласове)
 • Откриването на най-големия леден парк на Балканите (6%, 39 Гласове)
 • Ремонтът на бул. "Цар Борис" (6%, 35 Гласове)
 • Разширението на метрото към Левски Г (11%, 68 Гласове)
 • Удължаването на концесията на Софийска вода (1%, 4 Гласове)
 • Дълговете на Топлофикация София (0%, 1 Гласове)
 • Разширението на Ломско шосе (2%, 12 Гласове)
 • Фестивал на светлините LUNAR (3%, 20 Гласове)
 • Минералната баня в Банкя отвори врати (3%, 21 Гласове)
Общо гласували: 613 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Председателят на СОС Георги Георгиев: Започваме да чистим София о......

Днес председателят на СОС Георги Георгиев заедно с главния архитект на София Здравко Здравков, зам.-кмета по строителств...

Прочети още keyboard_arrow_right