Млади шофьори се усъвършенстват безплатно по програма на Столична община (ВИДЕО)

Млади шофьори се усъвършенстват безплатно по програма на Столична община (В

Снимка: Столичен общински съвет

Първото обучение на млади и неопитни шофьори по програмата за пътна безопасност се проведе вчера в София. 20 водачи, които скоро са изкарали свидетелството за управление, подобриха своите умения. Инициативата е част от пакета мерки, приет от градския парламент по инициатива на председателя му Георги Георгиев.

Преди месец Столичния общински съвет взеха решение за 20 конкретни мерки за пътна безопасност. Една част от тях се отнасят до инфраструктурата и включват поставянето на ограничителни бордюри по спирките на градския транспорт, така че автомобилът да рикошира и да не може да се качи на тротоара в случай на инцидент.

„Има и нови видове ограничители, които вече ударно се поставят около пешеходните пътеки на различни места в града. Възложили сме в шестмесечен срок осветяването им. Предвидили сме и закупуване на 1000 теста за наркотици, които да бъдат дарени на МВР, както и поставянето на десет нови радарни табла на различни локации в София. Има такова табло на бул. „Черни връх", от което е видно, че след трагедията с двете момичета, нищо не се е променило. За месец имаме десет водачи, които са пресекли на същото място със скорост 160 км/ч. Над 100 нарушители има със скорост над 100 км/ч, а ограничението е 50 км/ч. Това не може и не бива да продължава така",  коментира председателят на СОС Георги Георгиев.

Той припомни и идеята за законодателна инициатива, според която общините да могат да налагат санкции на нарушения на пътя, заедно с МВР. Според него тази мярка би била работеща.

От началото на декември обучението ще се провежда редовно всеки уикенд и ще включва теоретични и практически упражнения на полигон. Изработен е специален сайт, на който има пълна информация за начините за записване, както и подробности за обучението – karambezopasno.com

Владимир Кулев, водещ специалист по пътна безопасност и консултант на международни компании, ще информира младите шофьори за това: Как се скъсява спирачният път на автомобила? Какво се направи, когато изненадващо се появи препятствие? Как се реагира при аквапланинг? и др.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 233 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (83%, 1275 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 36 Гласове)
Общо гласували: 1544 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Общински съветник предлага Топлофикация да се включи в Плана за в......

Най-доброто решение за спасяването на "Топлофикация - София" е дружеството да бъде включено в Плана за възстановяване и ...

Прочети още keyboard_arrow_right