Модерен квартал с 2500 апартамента ще се строи на запад в София

photo_library
 • Квартал Запад

  Снимка: СавантЕлБул България ЕООД

 • Квартал Запад

  Снимка: НАГ, презентация

 • Квартал Запад

  Снимка: Google.com

Проектът бе разгледан и обсъден на заседание на Постоянната комисия по архитектура и градоустройство на СОС

Нов квартал с големината на градче с 8000 жители ще изникне в западната част на Столична община. То ще е в район Връбница между "Люлин" и "Обеля" и в близост до гробищния парк Бакърена фабрика. Докладът, внесен от главния архитект на София Здравко Здравков, за проекта днес бе обстойно разгледан и обсъден от Постоянната комисия по архитектура и градоустройство на СОС, след като вчера мина на обсъждане и в комисията по екология.

Очевидно, за да не се допуска в София да има проблемни жилищни квартали като "Манастирски ливади", Кръстова вада и др. - без инфраструктура, училища и детски градини, общинските съветници, членове на комисията архитектура прекараха почти през иглени уши проектантите на бъдещия квартал.

Бяха зададени десетки уточняващи въпроси, искаха се анализи и експертизи на транспортна инфрастркутра, времеви план за натовареност на квартала, анализ на съседните училища и други. Проектът ще се разгледа още от комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране, транспортна и отново от архитектурната.

Това е първият проект, който се сертифицира по световните стандарти за градоустройство и окончателно процесът ще приключи, когато новият бъде завършен. Ръководител на проекта на "Европропърти Люлин" ООД на Христо Чепишев е СавантЕлБул България ЕООД. Амбицията на инвеститора е в следващите 7 - 8 години да бъде построен.

Новият квартал или едно малко българско селище от 7800 жители ще се появи на гърба на гробището Бакърена фабрика. Това е огромен терен, за който преди 2 години американски инвеститор искаше да прави интермодален транспортен възел, жилищен квартал и да изгради предвидената метростанция между "Обеля" и "Сливница". По неясни причини чуждият инвеститор се отказа. Сега това място ще се застрои с жилища, спортна инфраструктура, с междувратални улици и обслужващи обществени сгради.

Цялата площ е 106 000 кв. м, а от тях 20 декара са предвидени за улична мрежа. Общо 36 000 кв. м ще са зелените площи и междублоковите пространства. Останалата част е за жилищно строителство и сгради за обществено обслужване. "Територията е предвидена за 7800 души или около 2500 апартамента", каза при представянето на проекта арх. Борислав Богданов. Проблемът с паркирането също е решен като са осигурени места с 20% над норматива, Предвидени са подземни паркинги на 2 етажа. През огромния квартал ще минава голяма улица. Височината на сградине няма да е по-висока от 7 етажа.

"Пешеходната зона ще е зелена, рекреативна, обслужваща като бул. Витоша, за да прилича кварталът като спалня, а да е комплексно обитаем 24 часа", обясниха проектантите. Ще има велоалея и връзка с метрото. Предвидени са две пространства на изток и на запад за детски центрове. Относно училището се оказва, че в радиус от 1400 м има 13 училища, които са на растояние 15 минути пеша.

В Столична община вече има заявено желание от инвеститора за дарение на изградените улици. Независимят общински съветник Борис Бонев пък предложе инвеститорът да помисли и за половината финнасиране за изграждането на плануваната метростанция в тази част метростанция, което ще е на стойност около 10 млн. лв., както първоначално предвиждаше американски инвеститор.

Трябва да се подпише договор за дарение на изградената инфраструктура, защото на този етап всичко се обещава", защити интересите на общината Бонев. Обсъдено беше и изграждането на водопреносна мрежа и канализация, улици и транспортна инфраструтура. Проектът със сигурност ще бъде обсъден още веднъж в комисията по архитуектура и градоусторйство преди да влезе за гласуване в СОС.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
 • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Борис Бонев: Билетчето в София няма да се вдига...

Билетчето за градския транспорт в София няма да поскъпне, а парите за заплатите на служителите са осигурени. Това заяви ...

Прочети още keyboard_arrow_right