На обсъждането на Бюджет 2020: Канализация, пробиви и ремонти в кварталите искат гражданите

photo_library
 • Обществено обсъждане на Бюджет 2020 на Столична община

  Снимка: Столица.bg

 • Обществено обсъждане на Бюджет 2020 на Столична община

  Снимка: Столица.bg

 • Обществено обсъждане на Бюджет 2020 на Столична община

  Снимка: Столица.bg

Горублянци най-активни и конструктивни в предложенията си към Столична община, в Панчарево се надяват на канализация и ремонт на Самоковско шосе

Три часа и 15 минути продължи общественото обсъждане на проекта на Бюджет 2020 - 1,7 млрд. лв., на Столична община снощи в сградата на Московска 33. Зададени бяха над 60 въпроса, много препоръки и коментари - конструктивни, позитивни, негативни и доста неадекватни за дискусия за бюджета.

Оказа се, че да се обсъжда бюджет не е толкова лесно и хората често бъркат финансирането на политики с битови проблеми. От 18 до 21.15 часа продължи обсъждането. Залата, в която се провеждат сесиите на СОС бе препълнена, граждани останах и извън нея, но имаха възможност да си зададат въпросите. 

Хората показаха, че искат да участват в управлението на Столична община, а представителите на Столична община - зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов, зам-кметът по транспорта Кристиан Кръстев и зам.-кметът по строителство Цветан Божинов и главният архитект на София Здравко Здравков показаха, че искат да ги чуят и да обсъждат с тях.

Граждани, представители на неправителствени организации, общински съетници и районни кметове заявиха своите искания, недоволоство и направиха предложения. Много от присъстващите впечатлиха с неадекватни коментари, но споделиха лични проблеми. Дори и те получиха съдействие, въпреки изместването на темата.

Столичани осново се интересуваха от изграждането и разширяването на улици и булеварди, паркове и ремонти на училища, изграждане на детски градини, канализация, градски транспорт и екология. Не липсваха и детайлни питания като например ще има ли повече пари за пръскане за кърлежи.

"471 млн. лв. е капиталова програма с държавна субсидия от 211 млн. лв. Най-много ще са инвестициите в околна среда и транспортна инфраструктра. Тази година приключват ремонтите на 26 училища и детски градини с евросредства. В здравеопазването влиза изгграждането на две ясли, в Красно село - 2 групи и в Триадица за 4 групи", започна с представянето на бюджета Дончо Барбалов. И насочи вниманието към започналите големи проекти, които ще улеснят трафика и движението в кварталите - пробивът по бул. Петър Дертлиев в Люлин, започналата процедура за "Тодор Каблешков", Южна тангента в тръжна процедура, ул. "Филип Кутев",  "Първа българска армия" и други.

След него, за регламентираните 12 минути, главният архитект на София арх. Здравко Здравков светкавично и обнадеждаващо премина през цяла София. "През 2020 г. НАГ ще се насочи за довършване на конкурса за площад "Света Наделя", на Столична бибилотека -енергийно обследване и документация за довършване фасадата. Изграждането на зелени връзки и парк "Кукуряк". От 2019 работи програмата "Културно наследство" с бюджет 300 000 лв., ще се обяви процедурата за рамкови изпълнители за кандидатстване по тази програма. Искаме да финансираме ремонти на сгради паметници на кулутрата и Столична община безплатно осигурява от инвестиционен проект до издаване на разрешение за строеж. През 2020 г. работихме с общинските дружества и сега довършваме процедурата и ще премахнем всички незаконни сгради. Изчистили сме София от 400 реклами и билбордове, което е по един на ден", каза арх. Здравков.

Той уточни, че за ОУП на София предстои дебат в СОС, след като завърши "Визия за София". Трябва да се изработи задание за изменение на ОУП като се стъпи на препоръките на Визия за София, коменитра арх. Здравков.

От изказването на кмета на район "Средец" Трайчо Трайков стана ясно, че има 50 общински жилища в центъра на столицата, които са необитаеми, защото са доста мизерни. Бившият общински съветник, в предишния мандат на СОС, предложи Столична община да вземе кредит, да изгради други жилища в крайни квартали, отговарящи на статута на нуждаещите се, да се ремонтират тези в центъра и да се пуснат под наем на пазарни цени. Така хем ще се удовлетворят кандидатите за общински жилища, хем ще има достатъчно средства за изплащане на кредита. Дончо Барбалов определи предложението като конструктивно, но подлежащо на обсъждане.

Кметът на Слатина Георги Илиев поиска обществвеното обсъждане за бюджета да се направи във всеки от 24-те района на София. Той пое ангажимент да направи организация и такова да се проведе само за гражаните на Слатина.

"Зад околовръстното също има живот. Там сме всички чисти софиянци. Не може селата да се мъчат, защото нямаме нищо от това, което е в София. Нямаме канализация, спортна площадка и градски транспорт. Хората са готови да идват на жълтите павета. Да се вземе решение за местните избори, всички кандидат кметове за София и районите, и общински съветници да са родени в София. Не искам да ми решава бъдещето чавек роден в Лом", каза кметът а село Казичене без да зададе въпрос.

Първи и най-активни на обсъждането бяха жители на Горубляне. Иван Димитров директно заяви, че хората искат Горубляне да се разшири и да се отдели от район Младост. "Искаме да започнат сондажи за минерална вода, но не тази фирма в Надежда, защото взима скъпо. Да се направят 10 сондажа около цяло Горубляне", каза Димитров. Той повдигна въпроса за парите за изграждането на одобрените 3 булеварда които тръгват от бул. Копенхаген, защото земята вече е дарена на Столична община и е време да се изградят.

Най-разочаровани обаче останаха жителите от район Панчарево. Оказва се, че Самоковско шосе ще продължава да е в окаяно състояние. Там трябва първо да се изгради водопровод, за който няма проект и след това ремонт на пътя, който е на АПИ, коментира Барбалов. От Герман се оплакаха, че улиците са за ремонт и ще трябват още 20 години, за да се оправят, със скоростта, с която досега се ермонтирали.

От район Кремиковци пък най-много се вълнуваха кога ще се подменят старите печки на дърва и въглища. Зам.-кметът по екология Йоана Христова ги успокои, че това е един от най-активните райони и следващата седмица се отваря процедурата и започва подмяната.

От новия квартал "Кръстова вада" се надяват да се изгради канализация, защото по ул. Хенри Ибсен миришело на лайна. За канализация продължават да се надяват и в Панчарево и Кокаляне. Най-много бяха въпросите дали има пари за изплащане на обещетение на собственици на отчуждени имоти.

Обсъждането премина през всички сектори на столичния град като дигитализация, ефективна комуникция на гражданите с Московска 33, велоалеи, зелени връзки и социални услуги. А зам.-кметът по транспорт Кристиан Кръстев прие поканата на гражданин и обеща следващата седмица да се разходи в Обеля.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (33%, 45 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (13%, 18 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (24%, 33 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (16%, 22 Гласове)
 • Нямам дете/деца (13%, 18 Гласове)
Общо гласували: 136 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Независимият съветник в СОС Борис Бонев: ГЕРБ уби прозрачността ......

На сесията на Столичния общински съвет управляващото мнозинство насила прие "нов" Правилник за работа на общинските съве...

Прочети още keyboard_arrow_right