Независимият съветник в СОС Борис Бонев: ГЕРБ уби прозрачността в София

Независимият съветник в СОС Борис Бонев: ГЕРБ уби прозрачността в София

Снимка: Столица.bg

Гражданите нямат думата, нито правото да знаят, коментира общинският съветник

На сесията на Столичния общински съвет управляващото мнозинство насила прие "нов" Правилник за работа на общинските съветници. Нито едно от предложенията на опозицията за промени не беше прието. Това коментира независимят общински съветник в местния парламент на София Борис Бонев. Обсъждането и дискусията продължиха около 5 часа.

"Управляващите изкривиха до неузнаваемост първоначалния доклад за промени в Правилника на СОС и това, което си приеха не отговаря на заявките за нов начин на работа, прозрачност, отчетност и диалогичност с гражданите", заяви Борис Бонев. 

Силвия Христова: Повече прозрачност дава новият правилник на СОС

Бонев твърди, че добрите промени, които бяха постигнати в рамките на работната група, в която участваха представители на всички политически групи, са били напълно променени в рамките на комисиите, в които ГЕРБ имат мнозинство.

“Предлагах нужни промени, като машинно четими, достъпни онлайн и подробно описани доклади с всички приложения, подобряващи взаимодействието на община и граждани, както и ясни и недвусмислени правила за работата на комисиите. С две думи - влизане на тромавата, затворена институция в Европа на 21-ви век. За съжаление, управляващите не се интересуват от тези принципи,” каза Бонев.

Методи Лалов предложи Правилникът на СОС да се разгледа самостоятелно или на извънредна сесия

Като пример за вредните изменения в ущърб на гражданите незасвисимият съветник изтъкват изменения, направени в последния момент, като отхвърлянето на предложението всички документи към докладите да бъдат достъпни онлайн.

Изцяло беше затвърдена и недемократичната практика документите да се предоставят едва 3 дни преди заседанието, за да бъде невъзможно съветниците и гражданите внимателно да се запознаят и анализират стотиците страници. Управляващите наложиха квоти чрез ограничаване на броя питания към кмета до 5 на заседание.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

СОС отложи промените в "синята" и "зелена" зони в София...

Разглеждането на доклада  за разширяване на зоните за платено паркиране в София бе отложено на заседанието на днешн...

Прочети още keyboard_arrow_right