Николай Стойнев: Как без анализ и проучвания RDF заводът ще се изгражда в Стара Загора вместо в София?

Николай Стойнев: Как без анализ и проучвания RDF заводът ще се изгражда в С

Снимка: Фейсбук

Това е незнание! Планира се топлинната енергия от инсталацията да отоплява около 40 000 домакинства в столицата, коментира общинският съветник

В София или Стара Загора ще се изгради инсталацията на RDF, която е последният етап от затварянето на цикъла за преработка на отпадъци в Столична община? На този въпрос отговор дава финансовият министър и вицепремиер Асен Василев, който преди два дни обяви, че заводът ще бъде край Стара Загора.

Кой има интерес от спиране на проектите на София?, попита общинският съветник и председател на Комисия по икономика, собственост и дигитална трансформация в Столичен общински съвет Николай Стойнев.

Столична община: Електроенергията от РДФ-инсталацията, се предоставя на националната мрежа, а топлинната - на Топлофикация

"След „тунел над Дунав“,“ две магистрали Хемус на година“ и други „иновативни“ идеи, дойде време и на проекта за Завод за оползотворяване на РДФ гориво от отпадъци. Изглежда, че целта е този проект да бъде спрян. Без никакви предпроектни проучвания, професионални анализи, обществени обсъждания, някой решава, че ще мести завода край Стара Загора. Очевидно е незнанието (или тук има умисъл), че този проект е извървял цялата сложна процедура по реализация, с доказана ефективност, екологични и икономически ползи за софиянци и осигурено финансиране от 157, 5 млн. евро - в по- голямата част европейски средства", написа в социалната мрежа общинският съветник.

Според него е заблуда, че това ще компенсира затварянето на въглищни централи.

Топлофикация-София пусна обществена поръчка за инсталация за RDF

"Топлинната енергия, която произвежда инсталацията се планира да отоплява около 40 000 домакинства в София и затова се изгражда в столицата. Кого ще отоплява в Маришкия басейн не е ясно. Електрическа мощност на РДФ инсталацията е 20 MW, а само на ТЕЦ Марица изток 2 е 1620 MW. Стойностите са несравними, втората мощност е по- голяма 80 пъти.

Заводът в Садина може да произвежда нужното количество RDF за новата инсталация в София

Заблуда е, че ще отвори нови работни места . Ако в софийския завод за РДФ се предвижда да работят около 80 човека, то какво ще правят 2500 служители на ТЕЦ Марица изток 2? Направени ли са анализи за ползите от такова решение, защото за Завода в София докладите са изготвени от датската фирма Ramboll, която е сред лидерите в тази сфера?", аргументира се Стойнев.

И допълва:  Има още много въпроси, на които няма отговор. В градовете на Европа работят около 500 завода за оползотворяване на енергия от отпадъци. Такива са в Копенхаген и Виена.

След отказаът за финансиране на разширението на софийското метро по Плана за възстановяване и устойчивост сега пък искат за променят мястото на RDF инсталацията.

Дали пък няма да поискат да преместят и софийското метро в Монтана?

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Да се ограничили използването на фойерверки в София?
 • - Твърдо ДА (41%, 451 Гласове)
 • - Твърдо НЕ (21%, 228 Гласове)
 • - Да, защото е проблем за децата с аутизъм, домашните любимци и замърсява въздуха (21%, 236 Гласове)
 • - Не, защото е красиво и тържествено (16%, 176 Гласове)
 • - Не мога да преценя (1%, 13 Гласове)
Общо гласували: 1104 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Кметът и главният архитект на София спасяват автентичността на Къ......

Емблематичната старинна Къща с ягодите - културно наследство, ще запази автентичността си. Ако собственикът не промени п...

Прочети още keyboard_arrow_right