Нова наредба затяга контрола на общинските фирми в София

Нова наредба затяга контрола на общинските фирми в София

Снимка: Столица.bg

С нова наредба ще се затяга контрола на общинските дружества в Столична община. Документът ще се разгледа на сесията утре. Наредбата е изцяло нова е за управлението на общинските търговски дружества.

Текстовете са изготвени по предложение на съветниците от групата на ГЕРБ -СДС и „Патриоти за София“, както и от работна група с представители на различни политически сили. С наредбата се изпълняват изискванията на Закона за публичните предприятия и правилника за неговото прилагане, с които се направи реформа на държавните и общински дружества и след приемането ѝ ще започнат конкурсите за бордовете на общинските фирми.

Сред акцентите в новата наредба са:

Включване на независими членове в органите за управление на общинските дружества. В съветите на директорите и в надзорите, независимите членове трябва да са не по-малко от 1/3 от състава.

Всички членове на органите за управление и контрол следва да се назначават след проведен конкурс. Кандидатите трябва да отговарят на редица законови изисквания, най-важните от които са: да имат най-малко 5 години професионален опит с оглед на спецификата на осъществяваните от съответното дружество дейности; да отговарят на определени критерии по отношение на репутация и почтеност, както и да могат да отделят достатъчно време за изпълнение на възложените им задължения.

Засилва се и контролът върху дейността на общинските фирми. Освен изготвяне на бизнес план с информация за състоянието на дружеството, ръководителите ще трябва да представят на СОС отчет за работата, финансовото състояние, съществуващи проблеми и мерки за тяхното решаване до 25-и април на всяка следваща година.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Калоян Паргов: Очаквах Борисов да поиска оставката и на Фандъкова...

Очевидно, че ГЕРБ, изправени пред невъзможността да се възпроизведат отново в национална власт, ще заложат на това да се...

Прочети още keyboard_arrow_right