Новият правилник на СОС: Ще има питания и към районните кметове

photo_library
 • Брифинг за новия правилник на СОС

  Снимка: Столица.bg, Зорница Митин

 • Брифинг за новия правилник на СОС

  Снимка: Столица.bg, Зорница Митин

До февруари 2022 г. всички документи и доклади да са в електронен вид и на сайта на Местния парламент

Кметът на София Йорданка Фандъкова вече няма е единствената, към която ще се правят питания от общински съветници на сесиите на Столичния общински съвет. Въпроси ще има и към районните кметове, защото те също са избрани от столичани. Това предвижда новият Правилник за организацията и работата на СОС.

Проектът е готов и ще бъде качен на сайта на местния парламент в София за едномесечни консултации и предложения. Това съобщиха на брифинг днес председателят на СОС Елен Герджиков и председателят на работната група Силвия Христова. Веднага след местните избори новият състав от общински съветници поиска да се направят промени в Правилника на СОС. Първоначално крайният срок за проекта бе края на декември 2020 г. Това обаче не се случи и 2 месеца по-късно проектът е готов.

Срокът на работната група бе удължаван два пъти заради членове, които се забавиха драстично с внасянето на предложения. След 16 заседания на работната група и двумесечно закъснение най-после проектът за нов правилник се качва на сайта на СОС.

Следва документът да се разгледа и обсъди във всички комисии на СОС и тогава да бъде внесен на сесия за гласуване. Според проекта и независим общински съветник вече може да стане зам.-председател на местния парламент, ако за него гласуват повече от половината общински съветници - 31 гласа. В момента без групи са Волен Сидеров и независимият Борис Бонев.

"С новия правилник се надявам да отговорим на обществения интерес като основната ни цел е да осигурим пълна прозрачност и достъп на гражданите  за участие и предложения", каза Елен Герджиков. "Оказа се, че да даваш заявка и да вършиш работа е различно", допълни той, визирайки съветници от опозицията, които най-много бързаха за нов правилник, а заради тях се удържава срока за предложения в работната група.

"Направихме пълен преглед на правилника  и се синхронизира с действащото законодателство", каза председателят на работната група Силвия Христова. Според проекта онлайн в реално време ще излъчват не само сесиите, но и работата на Постоянните комисии с поименно гласуване и протоколи от заседанията. Също така на сайта на СОС ще се качват докладите с електронен подпис на вносителите, а след това и решенията на СОС с поименно гласуване. За целта обаче документите трябва да бъдат в електронен вариант или машинно четими. 

Срокът това да се случи е до 2 февруари 2022 г. До тогава всички документи трябва да са видими на сайта на СОС. В момента достъп ще има само до доклади, който са в посочения формат.

Според проекта за нов правилник питанията ще бъдат преди точките от дневния ред на СОС. Това обаче не е логично, защото най-важни са проблемите, които касаят всички граждани, коментира Елен герджиков. Логиката на дневния ред в момента е първо наредби, доклади на кмет и зам.-кметове, общински съветници, главен архитект и районни кметове.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (40%, 29 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (18%, 13 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (23%, 17 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (18%, 13 Гласове)
 • Нямам дете/деца (1%, 1 Гласове)
Общо гласували: 73 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

218 общински ясли и градини в София отварят на 26 май...

218 общински детски градини и самостоятелни детски ясли в София отварят врати отново на 26 май. На сайта на...

Прочети още keyboard_arrow_right