Областният управител на София блокира новата наредба за преместваемите обекти

-

Снимка: Столица.bg

Временният областен управител на София Вяра Тодева е върнала промените в Наредбата за преместваемите обекти и рекламната дейност в Столична община, съобщават от пресцентъра на областната управа.

Промените бяха приети през юли, а повод за тях стана смъртта на 16-годишния Людмил, убит през февруари 2021г. от токов удар на столично кръстовище. Основна роля в приетите промени е отредена на по-строгите наказания за функционирането на незаконни будки.

"Част от разпоредбите в приетата наредба противоречат на нормативен акт от по-висока степен, а именно на Закона за устройство на територията, по отношение на определянето на размера на административните наказания за нарушения, свързани с извършване на търговска и/или друга дейност на открито чрез съоръжения и елементи по чл. 56а от Закона за устройство на територията", се казва в съобщението.

Председателят на СОС Георги Георгиев, който е основен инициатор и вносител на промените в наредбата, съобщи за „Сега“, че въпреки заповедта на Тодева няма да предложи намаляване на санкциите.

„Определям този акт на областния управител като по-скоро непознаване на материята и неразбиране на новите правила, които въвеждаме. Юридически няма нарушения на закона, защото г-жа Тодева се позовава на един текст, който касае поставяне на преместваеми обекти, а ние въвеждаме нов режим на контрол не само при поставянето им, но и при въвеждане в експлоатация – те ще могат да работят, когато електрическите и водопреносни връзки са поставени съгласно изискванията. Това се удостоверява с документ и едва тогава обектът има право да работи - в случай на нарушение се налага глоба от 50 000 лева. Именно това е новият ред, който въвеждаме чрез наредбата, и от който ние няма да отстъпим и на йота“, коментира Георгиев. Той съобщи още, че е свикал извънреден председателски съвет в четвъртък, на който ще се обсъди създалата се ситуация.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Свободен достъп до общинските спортни обекти в София за деца с ув......

Решение за свободен достъп на деца и младежи с интелектуални затруднения до общинските спортни обекти в София прие наско...

Прочети още keyboard_arrow_right