Общински съветник настоява над 1200 паркоместа, заети от институциите без да плащат за тях, да се върнат на софиянци

Общински съветник настоява над 1200 паркоместа, заети от институциите без д

Снимка: Спаси София

Борис Бонев призова служебния министър Кирил Петков доброволно да се откаже от 40-те паркоместата около сградата на Министерството на икономиката

Над 1200 паркоместа са заети от държавни и общински институции. Особено критичен е проблемът в центъра, където недостига на места за паркиране е най-сериозен, а пространството - силно ограничено. Тези данни съобщи общинсикят съветник Борис Бонев на нарочна пресконференция. Той има внесен доклад в СОС за намаляване на служебните абонаменти на институциите.

Според него промяната ще въведе ред в паркирането, ще се сложи край на привилегиите за чиновниците, както и ще се осигурят стотици допълнителни места за софиянци.

"Освен че заемат местата, институциите не плащат за това и Общината губи милиони всяка година. Проблемът е изключително сериозен поради факта, че повечето места за паркиране се намират в имоти общинска собственост и в рамките на Синя и Зелена зона. Институциите нямат нормативно основание така грубо да заграбват и ограждат общински имоти, при това без да плащат за това или да имат сключен договор с ЦГМ", заяви Бонев. Той обаче не уточни на каква сотйност за загубите от паркоместата на държавни учреждения.

За пример Бонев посочи паркингът около Министерство на икономиката, паркингът зад Министерски съвет, ВАС и ВКС, които са окупирали тротоара пред тях, дъгата около храм-паметника „Св. Александър Невски”, където безплатно паркират служителите на Столичната община и Народното събрание, и много други. Според общинсикя съветник още по-скандални са институциите, които в абсолютно нарушение на закона отнемат и понякога физически заграждат за себе си цели улици, които са общинска собственост.

Произволът в паркирането не само намалява паркоместата за живущите, но и косвено спомага за мръсния въздух, грозната и рушаща се градска среда и задръстванията, коментира Бонеев.  „Вместо с личен пример да насърчават екологични форми на придвижване, институциите спомагат за едни от най-сериозните проблеми на града ни. Това категорично трябва да спре чрез балансирана политика за внасяне на ред и справедливост в паркирането, особено в центъра”, заяви той.

"От години работим за по-справедливо разпределение на пространството и повече пешеходни улици в центъра, а паркирането често е най-голямата пречка за това. С освобождаването на служебни места на институциите ще се обособят над 600 нови места в Синя зона за ползване от живущи и приходящи. Това е огромен ресурс - около 12% повече места, спрямо наличните в момента, което съществено ще подобри ситуацията с паркирането. Практически без никакви разходи ще осигурим капацитет колкото за един голям етажен паркинг в центъра, затова призовавам всички политически сили в СОС да подкрепят предложението ми, което е в интерес на софиянци”, апелира към колегите си в СОС Борис Бонев.

По време на пресконференцията той лично предаде писмо на Министъра на икономиката, с което призовава служебния министър Кирил Петков доброволно да се откаже от 40-те паркоместата около сградата на Министерството. „Убедени сме, че само с личен пример институциите могат да покажат, че заявките на служебното правителство за започване на необходимата промяна и нормализация на обществения договор не са само празни думи. Поради тази причина от екипът на „Спаси София” днес ще внесем подобни писма във всички министерства с призив да се откажат от привилегированите паркоместа.”, заяви независимият общински съветник.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За коя партия/коалиция ще гласувате на Парламентарните избори на 11-ти юли?
 • ГЕРБ-СДС (35%, 327 Гласове)
 • Има такъв народ (22%, 200 Гласове)
 • БСП (6%, 58 Гласове)
 • Демократична България (24%, 219 Гласове)
 • ДПС (1%, 9 Гласове)
 • Българските патриоти (ВМРО, ВОЛЯ, НФСБ) (3%, 32 Гласове)
 • Изправи се! Мутри вън! (2%, 22 Гласове)
 • Друга партия/коалиция (2%, 15 Гласове)
 • Няма да гласувам / Не подкрепям никого (4%, 40 Гласове)
Общо гласували: 922 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

За над 400 000 лв. общината ще ремонтира и спортната инфраструкту......

Годишният план на Програмата за ремонт на спортна инфраструктура за 2021-а година бе приет единодушно на днешното заседа...

Прочети още keyboard_arrow_right